Свечано отварене изложбе о Кафки

јун 18, 2024

У понедељак, 10. јуна 2024. године тачно у подне уз присуство уз присуство редовних гостију и ученика ОВЦ „Брача Недић“ у Галерији Народне библиотеке Осечинa свечано су отворене изложбе „Комплетт Кафка“ Николаса Малера и „Франц Кафка: Човек свог и нашег времена“. Изложбе је домаћој публици представила Народна библиотека Осечина у сарадњи са Goethe-Institutom и Чешким центром у Београду, а поводом 100 година од пишчеве смрти.

У ту част, програм су отворили ученици ИО МШ „Живорад Грбић“ у Осечини. Емина Вићић, ученица 2. разреда извела је “Три Етида на народне теме“ Дејана Марковића, Емина је у класи проф. Николе Јанковића. Алекса Савић, ученик другог разреда извео је „Етиду у Д – дуру у класи проф. Луке Јездића.

О животу и делу Франца Кафке, немачког писаца јеврејско-чешкога порекла, присутне је је у кратким цртама подсетила директорка Библиотеке Ана Васиљевић.

О изложбама је више говорио, а потом и отворио  др Селман Тртовац, управник библиотеке Гете Института у Београду. Др Тртовац је похвалио дугогодишњу и плодоносну сарадњу Гете инстититута у Београду и Народне библиотеке Осечина, истакао да одмах после што је изложба представљена београдској публици, стигла у Осечину, а потом иде у Шабац.

На крају програма сјајни ученици ИО МШ „Живорад Грбић“ у Осечини: Вукашин Брадоњић, ученик другог разреда у класи је проф. Милоша Савића извео је – „Тамо далеко“, а дуо: Ирина Ђорђић и Софија Јанчић, похађају 1. разред у класи проф. Марије Павловић извеле су Елгаров “Поздрав“.

Народна библиотека Осечина се захваљује Гете Институту и Чешком  центром у Београду, који су нам учинили част, да наша публика погледа изложбу одмах после београдске. Хвала ИО МШ „Живорад Грбић“ која је учинила својим мелодијама да овај програм буде величанствен.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja