Свет разговора Милоша Јевтића

јун 3, 2024

Поводом 50 година едиције „Гост Другог програма“ и колекције „Одговори“, у четвртак, 30. маја 2024 године одржан је књижевнипрограм.
Ове године нарвшило се пола века едиције „Гост Другог програма“ а истовремено су се навршило 50 година од објављивања прве књиге у његовој колекцији „Одговори“. То је била лепа прилика да ова два значајна јубилеја објединимо, и да кроз књижевни програм одамо дужно поштовање Милошу Јевтићу, изузетним културном прегаоцу и да обновимо културу разговора и памаћења, за које се Јевтић од почетка залаже.
Доајену нашег новинарства и публицистике Милошу Јевтићу пошло је за пером да објави чак 235 књига интервјуа са истакнутим и врхунским уметницима и научницима, што је подвиг, за Гинисову књигу рекорда. Његови саговорници – писци, научници, историчари, лекари, музичари, етнолози, библиотекари, слависти – отворили су душу у тим разговорима, казујући о свом животу од ране младости, пријатељима, сведочили о занимљивим догађајима и, разуме се, о својој професији и стваралаштву. Да је заиста реч о српској елити сведочи податак да је међу њима, чак, 100 академика!
Милош Јевтић свуда са поносом истиче рођен је у Подгоринии, Горњој Буковици, а детињство је провео у Доњој Каменици где су му родитељи били учитељи. Увак нам је занимљива прича о Милошевом доласку на студије 1954. године и о томе како је непланирајући упливао професионално у новинарство и истовремено и у институције културе Београда, Србије и ЈУгославије. Отуда датирају његова познанства од Вардара до Триглава, па и преко тих граница, исто толико и јединствених аудио снимака.
О јубилејима које смо обележили говорили су академик Злата Бојовић, Ранко Стојиловић, уредник другог програма Радио Београда, Милан Тасић, уредник колекције „Одговори“.
Посебну, свечану ноту програму далиа је музичка позлата наших ученика Издвојеног одељења Музичке школе „Живорад Грбић“ у Осечини.
Марко Спасојевић, узченик другог разреда у класи проф. Милоша Савића на хармоници извео је Чајкинову „Снежанину игру“, Емина Вићић, похађа други разред у класи проф. Николе Јанковића, а овом приликом је изела композицију „Kончертино у Г – дуру“, млада пијанисткиња Емилија Спасић, 2.р, која је у класи професорке Марије Павловић а овим поводом нам је извела Бурмилеру: „Баладу“, а ЂорђеВасиљевић, 2.р, у класи: проф. Луке Јездића на гитари извео је Анонов: „Шпански валцер“.
Синоћ смо имали говорнике који су сами врх српске књижевности, културе, информисања и науке. Посетиоци имали су једно изузетно богато и садржајно вече, проткано новим сазнањима наше културне сцене 19. до 21. века.
Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja