Трибина „ДА ЛИ СМО СЕ ПРИБЛИЖИЛИ ИЛИ УДАЉИЛИ ОД ВУКА?“

нов 7, 2023

У великој читаоници Народне библиотеке Осечина синоћ је поводом Вуковог јубилеја одржана трибина под називом „Да ли смо се приближили или удаљили од Вука?“

На јучерашњи дан давне 1787. године у комшијском селу Тршићу, рођен је Вук Стефановић Караџић. Најзначајнија је личност српске књижевности прве половине XIX века: српски лингвиста, реформатор српског језика, сакупљач народних умотворина и писац првог речника српског језика.

Народна библиотека поносно корача Вуковим стопама. Носилац је Изузетне Вукове награде, који  од 1964. године додељује Културно-просветна заједница Србије за „нарочите резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке у Републици Србији и на свесрпском културном простору“.

У част Вуковог јубилеја, а на предлог професорке  српског језика и књижевности  Драгице Пуљезевић сабрали смо се у нашој читаоници да проговоримо на тему образовања од Вука до данас. На ову тему говорили су представници наших најзначајнијих образовних институција образовно-васпитног карактера ПУ “ЛАНЕ” , ОВЦ “Браћа Недић” и спорта.

Из угла свог вишегодишњег радног искуства са децом говориле су васпитачице Марина Крсмановић и Светлана Марковић из Предшколске установе „Лане“. У име учитеља говорио је учитељ, дугогодишњи директор, а потом и помоћних директора Бранислав Тодорић, у име образовањеа ученика вишиг разреда говорила је професорка Драгица пуљезевић, која је поред директорке Библиотеке Ане Васиљевић била и модератор трибине. Као представник средњег образовања, публици се обратио професор Ненад Иконић. Из перспективе физичке културе и  васпитања говорио је Иван Мијаиловић.

Након саопштења публика, међу којима су били директорка ПУ „ЛАНЕ“ Душица Грујичић, директор ОВЦ „Браћа Недић“ Зоран Петровић, педагог Ружа Томић, дефектолог Јелена Радовановић, некадашњи радниоци у просвети, наставници, васпитачи, родитељи и зантересована публика узели су учешће у разговору на ову важну тему.

Трибина је била протлкана Сократовским ставом човека којем дугујемо много – Вука Стефановића Караџића: „Благо оном ко зна да не зна, а хоће да зна“.

Извештај налази се на страници званичној страници Народне библиотеке Осечина

https://www.facebook.com/profile.php?id=100064953601036

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja