ЗЛАТНЕ НИТИ ИВАЊДАНСКИХ ВЕНЧИЋА

јул 5, 2024

У читаоници научног одељења Народне библиотеке Осечина, у петак, 05. јула 2024. године, а уочи празника Ивањдана, одржана је радионицакоја је окупила децу из средње мешовите грзпе ПУ „Лане“са васпитачицама Зорицом Павловић и Миром Николић. Радионица је имала за циљ да промовише и очува традицију плетења ивањданских венчића, као и да подстакне међугенерацијску интеракцију и размену знања.

Кроз радионицу  стручно нас је водила етнолог Гордана Пајић, која је својим знањем и искуством допринела богаству и аутентичности догађаја. Пружила је увид учесницима у богату историју и обичаје плетења Ивањданских венчића, објашњавајући њихово порекло и значај. Деца су са великом пажњом слушали приче и показали интересовање за традицују свог краја. Један од најлепших тренутака радионице кад су деца из вртића имала прилику да се упусте у израду традиционалних венчића, уз помоћ дама које се окупљају при пројекту Центра за социјални рад „У сусрет потребама старих“. Уз осмех питања и веште прстиће, генерације су се дружиле и заједно стварале прелепе венчиће од Ивањданске траве, цвећа, белог лука. Старије даме су са поносом преносиле вештину и знање на малађе, показујући им кораке у изради венчића и причајући им приче о значају обичаја. Деца су са одушевљењем прихватила њихове савете и учила од њих, градећи мост између прошлости и бзудућности, показујући да традиција и заједништво заузимају значајно место у њиховим срцима.

Кореографијом уз обичајну песму „Ја посејах лан“ деца су симболично представила празник и веровање да тог дана Сунце три пута стаје и да вода добија посебне моћи.

На крају радионице деца су са бакама поносно показала своје венчиће који ће красити њихове домове и чувати од сваког зла.

Радионицу смо завршили уз поруку да се надамо да ће Ивањданска радионица  постати редовна пракса и да ће генерације које долазе наставити да чувају, негују богаство наслеђа свог народа, као и снагу заједништва.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja