Значај скрининга за рану детекцију карцинома дебелог црева

мај 12, 2023

У суорганизацији Дома здравља и Библиотеке у понедељак, 8. априла 2023. године у читаоници НБОС одржано је предавање на тему значаја скрининга за рану детекцију карцинома дебелог црева. Предавање је одржао доктор Милан Васиљевић који је уз сликовиту презентацију предочио узроке настанка болести, факторе ризика и превенцију, дијагностику и на крају сам пут лечења.

Рак дебелог црева , једна је од најчеших злоћудних болести, која се најчешће јавља у страосној доби од 50 година. Према учесталости налази се на тећем месту после карцинома плућа и дојке. Сматра се да настаје као последица деловања наследног фактора, фактора средине, начина ихране и стила живота.

Циљ оваквих предавања јесте подизање свести грађана о овом  проблему и унапређењу сиситема преветиве кроз постојећи здравствени систем. Библиотека и ДЗ Осечина имају дорбу сарадњу, тако да се и у народном периоду очекују предавања на сличне теме како би се грађани ближе  упознали са начином превентиве као и скринга које је могуће обавити у ДЗ Осечина.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja