Изложба „ЗЛАТНЕ РУКЕ“

сеп 15, 2022

Највећа манифестација у нашој земљи везана за шљиву и шљиварство је „Сајам шљиве„ у Осечини. Од свог оснивања, 2006.године, ова манифестација поставила је себи високе циљеве, а сада је прирасла у неизоставни део привредне, сајамске и туристичке понуде Србије на којој се гости броје  хиљадама.

Средиште дешавања је у  и око спортске дворане где стане двестотинак излагача, добрим делом управо из околине, тј. Из Подгорине, изразито шљиварског предела са дугом традицијом узгоја и прераде. Ту се могу видети и окусити пре свега сушене  шљиве, пекмези, колачи, као и многи други производи од „плавог злата„, али има и пуно ракије. Наравно, не треба заборавити ни казане, каце осталу опрему која прати пекмез и ракију. Одмах уз производњу је и туристички део, али и традиционална јела и пића које спремају домаћице и удружења које се одржава на платоу Народне библиотеке Осечина која је и уједно организатор манифестације „Златне руке„, „Трг старих заната“, „Посело крај лапека“, „Такмичења Здравичара“.

Поред изложбеног дела, на овом сајму одлично су осмишљене и изложбе и предавања која спадају у вероватно најбитније дебате о садашњости и будућности шљиве око нас.

Сајам је трајао од 26. – 28 августа и био је 17. по реду. Заменик председника општине госпођица Биљана Мићић је отворила „Изложбу Златне руке“ .Ове године, са нама су били  су гости из БиХ. Бјељине, Братунца и Власенице Црне баре, Лазареваца, Костолаца, Бјељина, Братунаца, Власеница, Младеноваца, Влашке, Козличића, Котешице, Лознице, Ваљева, Београда, Бајина Баште, Љига, Сремске Митровица, Јамене, Коцељеве, Љубовије ,Крупања.

Такмичари су излагали народна јела припремљена на традиционалан начин уз поштовање народних обичаја у погледу садржаја и врсте јела, начина сервирања и уређења стола и излагања ручних радова.

Састав овогодишњег жирија је био: Гордана Пајић, етнолог, председник жирија, Биљана Спасојевић, нутрициониста, члан и Милан Петровић, социолог, члан.

На основу Правилника и увида у приспеле понуде излагача, жири је донео одлуку да се награде :

I  категорија : Представљање обичаја

– додељује се Удружење „Од предака за будућност“ из Младеновца за представљање обичаја „Бадње вече“.
II  категорија
: Укупан изглед  и садржај изложених јела и предмета народне радиности
   а ) Прва наградаУдружење „Златне руке“ из Љига  – за укупан приказ штанда – од њиве до трпезе.
 б ) Друга наградаУдружење „Рађевска нит“ из Крупња  – за свеукупни изглед изложених радова народне радиности.
 в ) Трећа награда : Центар за социјални рад „Усусрет потребама старих“ из Осечине, за укупан изглед и садржај изложених предмета народне радиности.
III  категорија : Појединачна јела
 а ) Прва награда : Невена Антић из Осладића за домаће колаче сшремане по традиционалним рецептима.
 б ) Друга награда : Удружење за промоцију културе, традиције и туризма „Од кљиге до душе“ из Костолца за јело сушено месо заливено машћу – пастрма.
Трећа награда : Ката Илић из Лопатња за шљиве и јабуке сушене на сунцу.
IV категорија :
Ручни радови
  а ) Прва награда : „Ризница рукотворина Барајево“ из Лазаревца, за техинке веза на кућном текстилу и одевним предметима.
б ) Друга награда : Удружење жена  Јаменичанке „Јамена“, за технику нецања.
в ) Трећа награда : Миладинка Аврамовић из Козличића, за очување старине, кошуље (мушка и женска).
V категорија
: за производе инспирисане традицијом или сувенир

– додељује се Удружењу „Мина Караџић“ из Лознице, за израду сувенира – привесци и обележивачи који су ткани у традиционалном духу.
VI категорија : Награда за поједица  / породица за очување културног наслеђа
-додељује се  Маргити и Анђели Младеновић из Осечине, за укупан допринос очувању културног наслеђа осечинског краја.
VII категорија : Награда за дете или групу деце за очување културног наслеђа ,
-додељује се Ученицима ИО ОВЦ „Браћа Недић“ из Остружња са учитељицама Верицом Петровић и Љиљаном Тијанић, за очување културног наслеђа свог краја.
Посетиоци су могли да прошетају   варошицом која ова три
дана живи неким другачијим животом од оног у остатку године. У самом центру Осечине подигнут је споменик браћи Недићима, јунацима из Првог српског устанка, а мало изнад су стара и нова црква, једна лепша од друге. У свом изузетном богатом програму организатори сајма понудили су одлично осмишљене излете по прелепој околини, у којој има штошта осим шљивика.

 

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja