Izložba „ZLATNE RUKE“

sep 15, 2022

Najveća manifestacija u našoj zemlji vezana za šljivu i šljivarstvo je „Sajam šljive„ u Osečini. Od svog osnivanja, 2006.godine, ova manifestacija postavila je sebi visoke ciljeve, a sada je prirasla u neizostavni deo privredne, sajamske i turističke ponude Srbije na kojoj se gosti broje  hiljadama.

Središte dešavanja je u  i oko sportske dvorane gde stane dvestotinak izlagača, dobrim delom upravo iz okoline, tj. Iz Podgorine, izrazito šljivarskog predela sa dugom tradicijom uzgoja i prerade. Tu se mogu videti i okusiti pre svega sušene  šljive, pekmezi, kolači, kao i mnogi drugi proizvodi od „plavog zlata„, ali ima i puno rakije. Naravno, ne treba zaboraviti ni kazane, kace ostalu opremu koja prati pekmez i rakiju. Odmah uz proizvodnju je i turistički deo, ali i tradicionalna jela i pića koje spremaju domaćice i udruženja koje se održava na platou Narodne biblioteke Osečina koja je i ujedno organizator manifestacije „Zlatne ruke„, „Trg starih zanata“, „Poselo kraj lapeka“, „Takmičenja Zdravičara“.

Pored izložbenog dela, na ovom sajmu odlično su osmišljene i izložbe i predavanja koja spadaju u verovatno najbitnije debate o sadašnjosti i budućnosti šljive oko nas.

Sajam je trajao od 26. – 28 avgusta i bio je 17. po redu. Zamenik predsednika opštine gospođica Biljana Mićić je otvorila „Izložbu Zlatne ruke“ .Ove godine, sa nama su bili  su gosti iz BiH. Bjeljine, Bratunca i Vlasenice Crne bare, Lazarevaca, Kostolaca, Bjeljina, Bratunaca, Vlasenica, Mladenovaca, Vlaške, Kozličića, Kotešice, Loznice, Valjeva, Beograda, Bajina Bašte, Ljiga, Sremske Mitrovica, Jamene, Koceljeve, Ljubovije ,Krupanja.

Takmičari su izlagali narodna jela pripremljena na tradicionalan način uz poštovanje narodnih običaja u pogledu sadržaja i vrste jela, načina serviranja i uređenja stola i izlaganja ručnih radova.

Sastav ovogodišnjeg žirija je bio: Gordana Pajić, etnolog, predsednik žirija, Biljana Spasojević, nutricionista, član i Milan Petrović, sociolog, član.

Na osnovu Pravilnika i uvida u prispele ponude izlagača, žiri je doneo odluku da se nagrade :

I  kategorija : Predstavljanje običaja

– dodeljuje se Udruženje „Od predaka za budućnost“ iz Mladenovca za predstavljanje običaja „Badnje veče“.
II  kategorija
: Ukupan izgled i sadržaj izloženih jela i predmeta narodne radinosti
   a ) Prva nagradaUdruženje „Zlatne ruke“ iz Ljiga  – za ukupan prikaz štanda – od njive do trpeze.
 b ) Druga nagradaUdruženje „Rađevska nit“ iz Krupnja  – za sveukupni izgled izloženih radova narodne radinosti.
 v ) Treća nagrada : Centar za socijalni rad „Ususret potrebama starih“ iz Osečine, za ukupan izgled i sadržaj izloženih predmeta narodne radinosti.
III  kategorija : Pojedinačna jela
 a ) Prva nagrada : Nevena Antić iz Osladića za domaće kolače sšremane po tradicionalnim receptima.
 b ) Druga nagrada: Udruženje za promociju kulture, tradicije i turizma „Od kljige do duše“ iz Kostolca za jelo sušeno meso zaliveno mašću – pastrma.
Treća nagrada : Kata Ilić iz Lopatnja za šljive i jabuke sušene na suncu.
IV kategorija :
Ručni radovi
  a ) Prva nagrada : „Riznica rukotvorina Barajevo“ iz Lazarevca, za tehinke veza na kućnom tekstilu i odevnim predmetima.
b ) Druga nagrada : Udruženje žena  Jameničanke „Jamena“, za tehniku necanja.
v ) Treća nagrada : Miladinka Avramović iz Kozličića, za očuvanje starine, košulje (muška i ženska).
V kategorija
: za proizvode inspirisane tradicijom ili suvenir

– dodeljuje se Udruženju „Mina Karadžić“ iz Loznice, za izradu suvenira – privesci i obeleživači koji su tkani u tradicionalnom duhu.
VIkategorija : Nagrada za pojedica  / porodica za očuvanje kulturnog nasleđa
-dodeljuje se  Margiti i Anđeli Mladenović iz Osečine, za ukupan doprinos očuvanju kulturnog nasleđa osečinskog kraja.
VIIkategorija : Nagrada za dete ili grupu dece za očuvanje kulturnog nasleđa ,
-dodeljuje se Učenicima IO OVC „Braća Nedić“ iz Ostružnja sa učiteljicama Vericom Petrović i Ljiljanom Tijanić, za očuvanje kulturnog nasleđa svog kraja.
Posetioci su mogli da prošetaju   varošicom koja ova tri
dana živi nekim drugačijim životom od onog u ostatku godine. U samom centru Osečine podignut je spomenik braći Nedićima, junacima iz Prvog srpskog ustanka, a malo iznad su stara i nova crkva, jedna lepša od druge. U svom izuzetnom bogatom programu organizatori sajma ponudili su odlično osmišljene izlete po prelepoj okolini, u kojoj ima štošta osim šljivika.

 

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja