Изложба „Кошуљица извезена, кошуље кроз историју“ у Галерији НБОС

сеп 15, 2022

У четвртак, 22. август 2022. г у галеријском простору Библиотеке, а у оквиру програма 17. Сајма шљива свечано је отворена етнолошка изложба „Кошуљица извезена, кошуље кроз историју“ аутора Снежане Шапоњић Ашанин из Народног музеја Чачак у суорганизацији ИО НМВА у Осечини и Библиотеке

Kолекција кошуља Етнолошке збирке Народног музеја у Чачку која броји преко сто предмета, насталих углавном  у оквирима женске домаће радиности. Ова поставка скреће нам пажњу на прохујала времена, начин живота, тежак и мукотрпан радс, вештину женских руку, надареност и креативност, осећај за складност и композицију боја, али и на друштвени, обичајни и магијски значај кошуље у целокупном животу човека.

Публика на први поглед има прилику да види мноштво одевних предмета од конопље, лана, памука и свиле, велики број орнамената, непресушне инспирације, танане нити меканих чипканих апликација, најразличитије врсте украсних бодова, шавова и набора. Када застанемо мало дуже, и погледамо погледамо мало дубље, ослушнемо мало даље, видећемо мноштво неиспричаних прича и најразличитијих судбина, раздрагана лица оних што се давно преселише у вечност, осетићемо узбуркане откуцаје девојачког срца и јачину момачке енергије док се у колу надиграваше.

У духу теме, на вилоини „Свилен конац“ извео је учитељ Ивана Андрића.

Изложбу сви заинтересовани могу погледати до краја септембра.

 

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja