Izložba „Košuljica izvezena, košulje kroz istoriju“ u Galeriji NBOS

sep 15, 2022

U četvrtak, 22. avgust 2022. g u galerijskom prostoru Biblioteke, a u okviru programa 17. Sajma šljiva svečano je otvorena etnološka izložba „Košuljica izvezena, košulje kroz istoriju“ autora Snežane Šaponjić Ašanin iz Narodnog muzeja Čačak u suorganizaciji IO NMVA u Osečini i Biblioteke

Kolekcija košulja Etnološke zbirke Narodnog muzeja u Čačku koja broji preko sto predmeta, nastalih uglavnom  u okvirima ženske domaće radinosti. Ova postavka skreće nam pažnju na prohujala vremena, način života, težak i mukotrpan rads, veštinu ženskih ruku, nadarenost i kreativnost, osećaj za skladnost i kompoziciju boja, ali i na društveni, običajni i magijski značaj košulje u celokupnom životu čoveka.

Publika na prvi pogled ima priliku da vidi mnoštvo odevnih predmeta od konoplje, lana, pamuka i svile, veliki broj ornamenata, nepresušne inspiracije, tanane niti mekanih čipkanih aplikacija, najrazličitije vrste ukrasnih bodova, šavova i nabora. Kada zastanemo malo duže, i pogledamo pogledamo malo dublje, oslušnemo malo dalje, videćemo mnoštvo neispričanih priča i najrazličitijih sudbina, razdragana lica onih što se davno preseliše u večnost, osetićemo uzburkane otkucaje devojačkog srca i jačinu momačke energije dok se u kolu nadigravaše.

U duhu teme, na viloini „Svilen konac“ izveo je učitelj Ivana Andrića.

Izložbu svi zainteresovani mogu pogledati do kraja septembra.

 

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja