У Лазаревцу представљено предење осечинског краја

јан 18, 2022

У петак, 14. јануара у Библиотеци „Димитрије Туцовић“ у Лазаревцу представљен је програм Народне библиотеке Осечина „Домаћине, истерај де прелце, док ја нисам бацила вретенце“.

Програм је резултат рада у оквиру пројекта „Предење у осечинском крају“, који је реализован под покровитељством Министарства културе и информисања РС и општине Осечина. Публици је приказан истоимени документарно етнолошки филм и пригодна изложба предива, вретена, преслица из колекције Народног музеја у Ваљеву и приватних колекција…

У име домаћина Библиотеке „Димитрије Туцовић“ присутне је поздравила дитректорка Јасмина Иванковић и изразила је жељу да се Осечинско прело нађе најпре на листи нематеријалног културног наслеђа Републике Србије, а затим и на Унесковој листи.

О самом пројекту и програму „Прела“ које Библиотека организује девету годину за редом је говорила директорка библиотеке из Осечине, Ане Васиљевић, из угла струке о пројекту је говорила музејски саветник Народног музеја у Ваљеву, Гордана Пајић, етнолог.

Поред тога што је публика могла да ужива у дивном програму, Лазаревачка библиотека пружила је и велику подршку осечинској библиотеци која чини велике напоре у очувању наше културне баштине.

Зауинтересована публика имаће прилику да изложбу погледа до 28. јануара.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja