DUHOVNO NASLEĐE HRAM USPENJA PRESVETE BOGORODICE U PECKOJ Dr Jelene Glušac

avg 16, 2022

U duhu svoje plodne i kvalitetne izdavačke delatnosti i sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa valjevskog Gospodina Isahija Rogića, Narodna biblioteka Osečina je objavila monografsku publikaciju  „Hram uspenja Presvete Bogorodice u Peckoj“ dr Jelene Glušac.
Davne 1938. gdine, verni narod varošice Pecke sa svojim sveštenstvom, uz pomoć državnih vlasti, podigao je hram posvećen Uspenju Presvete bogorodice. Život hrama, parohije i crkvene opštine, kroz vreme oblikovan je opštim dešavanjem u Srpskoj pravoslavnoj Crkvi i državi koja je tokom perioda postojanja hrama doživela značajne promene. Njegova važnost je višestruka, ne možemo ga posmatrati samo kao verski objekat, već kao i čuvara slavne srpske istorije i tradicije, zajedničkog mesta večnog počinka junaka iz Balkanskih i Prvog svetskog rata. Ne dozvoljevajući da hramovna istorija ostane nezabeležena, da doprinos crkvene opštine Carinske, njenih sveštenika i vernih parohijana ostane nezabeležena, sprovedeno je istraživanje dr Jelene Glušac  na osnovu dostupnih raznovrsnih istorijskih izvora, koje je oblikovano u monografiju.
Ovaj naslov je 60. po redu u Biblioteci, urednik je Ana Vasiljević, za štampu materijal je priredio Miroslav Pralica. Knjiga je štampana uz finansijsku podršku opštine Osečina.

Predstavljanje ove vredne mogografije biće je u okviru programa Sajma šljiva, u utorak, 23. avgusta u 20 sati u Parohijskom domu u Osečini.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja