IKT PUTOKAZI KA SAVREMENOJ BIBLIOTECI

jun 7, 2022

Ovogodišnjih seminar Internet kluba (23. po redu) akreditovan je od strane Narodne biblioteke Srbije, koji u tri segmenta upoznaje sa trenutnim razvojem i dostupnm oblicima IKT komunikacija. Poseban aspekt je primena IKT u komunikacijama realnog okruženja bibliotečke delatnosti. (Mapiranje digitalnih komunikativnih kanala koji već postoje i dostupni su, ali se ne koriste.). Do sada održane obuke u Čajetini, Inđiji, Odžacima i instruktivni seminar mreže Bibliopteke našeg okruženja u Vrujcima (bibliotekari iz Beograda, Vinkovaca, Zvornika, Niša,Osečine, Malog Crnića, Lajkkovca, Ljiga, Valjeva, Lazarevca, Mladenovca, Stare Pazove, Ljubovije…), održan je od 31. maja do 02.06. 2022. god.

Seminar je realizovao Mirko S. Marković, bibliotečki savetnik, a video prezentacije imali su  Dejan Masliković, samostalni savetnik u Ministarstvu kulture i informisanja, Vukosav Sredojević, inženjer informatike i savetnik u Ministarstvu kulture i informisanja, Beba Stanković , diplomirana bibliotekarka savetnica, Dragana Tojaga, bibliotekar, kao i Aleksandar Gradić, knjižničar, oboje iz Narodne biblioteke „Dositej Obradović“ u Staroj Pazovi, Ogranak „Petar Petrović Njegoš“ u Novoj Pazovi, Valentina Popović, bibliotekar Gradske biblioteke iz Ljiga, Tihomir Marojević GKV Vinkovci.

Centralni deo obuke činio je predstavljanje novih IKT alata, ovladavanje njima, te njihova implementacija u bibliotečku praksu i poslovanje, ali tako da obezbeđuje održivi razvoj, trajnost, sigurnost, ekonomičnost i efikasnost resursa.

Ovogodišnji seminar u mnogome nam je pomogao za buduće projekte, ideje i realizaciju istih.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja