MEĐUNARODNI MESEC ŠKOLSKIH BIBLIOTEKA

nov 3, 2020

Povodom Međunarodnog meseca školskih biblioteka, koji se u celom svetu obeležava u mesecu oktobru, a sa željom i ciljem da oživimo lepu reč i da naše učenike motivišemo da otkrivaju čarobni svet književnosti, Aktivi nastavnika srpskog jezika i likovne kulture sa svojim učenicima i učenicima četvrtog razreda i njihovom učiteljicom Dankom Vasić, a u saradnji sa Izdvojenim odeljenjem   Biblioteke „Osečina“, u Peckoj, organizovali su niz aktivnosti u skladu sa merama koje je propisalo Ministarstvo prosvete radi sprečavanja širenja zarazne bolesti Covid-19. 

Želeli smo da našim aktivnostima podsetimo na lepotu pisane reči i na značaj čitanja u životu svakog čoveka. Navika i kultura čitanja stiču se upravo ovde, u osnovnoj školi, u biblioteci.

 Najbolja preporuka za čitanje jeste razmena  naših čitalačkih iskustava, zato smo pisali o knjigama koje volimo da čitamo, pravili smo panoe kako bismo i druge podstakli da pročitaju nešto novo. Naše radove izložili smo na način koji ukazuje na najbolji i najlepši put, a to je put koji vodi u biblioteku, školsku i IO Biblioteke Osečina u Peckoj.

Međunarodni mesec školskih biblioteka jeste svojevrsni spomenik čitanju, knjizi i biblioteci. Isticali smo to tokom celog meseca, svakodnevno. Pored likovnih radova i kratkih eseja, izrade panoa, naši učenici, u skladu sa novim okolnostima, nosili su i maske na kojima su ispisivali najlepše citate o knjizi, čitanju, značaju čitanja. Zaposleni i učenici naše škole,koji su želeli,posetili su i prodajnu izložbu koju je organizovala  Biblioteka Osečina. Hvala, biblioteci što nam je u ovim teškim oklonostima omogućila da osetimo duh Sajma knjiga, koji nam ove godine mnogo nedostaje. Obeležili smo i rođendan našeg velikog Ive Andrića, koji je, eto, rođen u mesecu koji slavi knjigu. Čini se da slučajnosti, zaista, ne postoje.

Jedan prelepi citat kaže da je knjiga vrednija od svih spomenika, verujemo da smo tokom ovog meseca uspeli da oživimo ovu misao i nadamo se da će ona biti uvek sa nama, ne samo u oktobru mesecu.

Aktiv nastavnika srpskog jezika
Aktiv nastavnika likovne kulture
Učiteljica Danka Vasić
IO Biblioteke „Osečina“ u Peckoj
Koordinator: Ana Jokić

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja