Među javom i med snom

nov 10, 2021

U petak. 5. novembra u galeriji Biblioteke svečano je otvarena izložba „Među javom i med snom“ Jasmine Ivanković, koju je Biblioteka organizovala u susret 9. Prelu, koje će ove godine biti održano u utorak, 23. novembra sa početkom u 17 sati u velikoj sali biblioteke u Peckoj.

Tekstilni predmeti, kako odevni, tako i predmeti tekstilnog pokućstva u prošlosti izrađivali su se tehnikama: tkanja, pletenja, kukičanja odnosno heklanja i veza. Tehnika heklanja – kukičanja sa jednom iglom na čijem je kraju kukica, koja se koristi za izradu čipki na čaršafima i ženskim košuljama. Ovom tehnikom izrađivane su i zavese za zavese  i miljea. 70-ih i 80-ih godina 20 veka u modi je bila izrada  brojnih ženskih i dečijih odevnih predmeta koje su žene radile prema mustrama objavljenim u ženskim časopisima.

Naša gošća, Jasmina Ivanković po obrazovanju profesor književnosti, gotovo preko noći, u narodu poznatu tehniku heklanja ili kukičanja, vratila je na javnu scenu zanimljivim i vrednim ostvarenjima. Veštim rukama izradila je više dela od vune, mohera ili pamuka, bogatog kolorita i neobičnih kompozicija. U stvaralačkom postupku oslonila se na bogatstvo naše kulturne i umetničke baštine. Pojedine ornamente je preuzela u izvornom obliku,prilagodila tehnici primene i vremena u kojem živimo. Tako je obogatila svoje zamisli, uspostavila nova značenja bez obzira da li ih primenjuje samostalno ili u nizu .

Heklani radovi su nastajali od marta  do decembra prošle godine, najpre kao hobi a potom kao vid psihoterapije. Odavno je poznato da umetnost može biti kao terapija protv stresa, a u pandemijskim okolnostima bila je potrebnija nego ikad. Pesma Laze  Kostića  „Među javom i med snom“ sibolično je uzeta za naziv izložbe u kojoj pesnik opisuje posebno stanje duha u kome se potire granica između imaginarnog i stvarnog sveta.

Jasmina Ivanković je direktor Biblioteke „Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu. Završila je Filološki fakultet u Beogradu. Radila je u osnovnim i srednjim školama na teritoriji opštine Lazarevac kao profesor ili školski bibliotekar. Tkanjem na vertikalnom i horizontalnom razboju se bavi od 2000 godine.Ljubav prema likovnoj i primenjenoj umetnosti postoji još od najranijeg detinjstva. Kukičanjem, heklanjem se bavi od nedavno. O izložbi je govorio Rade Mirković, učitelj po profesiji, član opštinskog veća opštine Lazarevac  zadužen za obrazovanje.  Nastupom na gitari, program je obogatio Nikola Aleksić, učenik škole rok gitare.

Izložba je do sada predstavljena u Lazarevcu, Čačku, Vraniću i Beogradu, a naša publika imaće priliku da je pogleda do 25. novembra.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja