Ministarstvo kulture podržalo projekat Biblioteke o NKN

apr 22, 2021

Rešenjem Ministrastva kulture i informisanja Republike Srbije o dodeli sredstava za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti otkrivanja, prikupljanja, istraživanja, dokumentovanja, proučavanja, vrednovanja, zaštite, očuvanja, predstavljanja, interpretacije, upravljanja i korišćenja nematerijalnog kulturnog nasleđa Narodnoj biblioteci Osečina odobrena su sredstva u iznosu od 200. 000, 00 dinara za realizaciju projekta „Predenje u osečinskom kraju“.

Realizacija projekta treba da nam pruži podatke o: specifičnosti tehnike predenja, spravama za rad i lokalnoj terminologiji, narodnim verovanjima vezanim za predenje. Projekat će imati dve faze:

– u prvoj fazi rada obaviće se kabinetska istraživanja. Terensko istraživanje  će se obaviti tokom leta u selima na teritoriji opštine Osečina koji podrazumeva obavljanje intervjua, stvaranje pisane, foto i video građe.

– u drugoj fazi projekta pristupiće se sistematizaciji i obradi prikupljene građe.  Prikupljeni i sistematizovani podaci predstaviće se javnosti putem izložbe i prateće publikacije, video materijal će se upotrebiti za montiranje dokumentarno-etnološkog filma.

Celokupan projekt se zaokružuje njegovim predstavljanjem u okviru programa  Prela u nobvembru. Na taj način, sa veštinom predenja će se upoznati šira publika i znanje će se prenositi na druge članove lokalne zajednice.

Sva prikupljena i sistematizovana građa poslužiće da se pristupi izradi  predloga za Nacionalni registar nematerijalnog kukturnog nasleđa.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja