Običaj napijanja zdravica u Podgorini predstavljen na stručnom skupu u Guči

okt 19, 2022

U Centru za kulturu opštine Lučani u Guči 13.  i 14. oktobra 2022. godine realizovan je stručni skup „Domaćine, zdrav si”. Povod je šest decenija uspešnog rada, predstavljanja i popularizacije zdravica na Dragačevskom saboru trubača. Želja domaćina bila je se skupom iskaže zahvalnost onima koji su od samih početaka radili na ovom polju. Odabrali su da ovaj dvodnevni skup bude održan u dane Pokrova Presvete Bogorodice, kada je 1961. godine održan prvi Dragačevski sabor trubača u Guči.

Na skupu su sa svojim radovima i prezentacijama učestvovali stručnjaci iz oblasti etnologije, folkloristike i filologije. Muzejski savetnik Gordana Pajić iz Narodnog muzeja Valjevo i  Ana Vasiljević, direktorka Narodne biblioteka Osečina predstavile su običaj napijanja zdravica u Podgorini kroz tradiciju i savremenost, današnje Tkmičenje zdravičara, koje se održava u okviru programa Sajma šljiva.

Poseban značaj u realizaciji ovog projekta imaće štampanje stručne publikacije sa radovima svih učesnika ovog skupa. Publikacija u vidu zbornika radova imaće trajnu vrednost i predstavljati važnu bibliografsku jedinicu budućim istraživačima i stručnim i naučnim poslenicima.

Učešće  u radu samog skupa uzeli su zdravičari, osim predstavljanja zdravica, i  svojim predlozima, primedbama i diskusijama. Predstavljeni su i mladi zdravičari sa ciljem da se kod mladih podstakne interesovanje za ovaj element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja