PODGORSKI HARAMBAŠA ZA 2022. G. JE DEJAN VASILJEVIĆ

avg 3, 2022

Velikim narodnim skupom na saborištu kod spomen – topa u Bratačiću u utorak, 2. avgusta, uz bogat prigodan program u organizaciji iz Turističke organizacije „Podgorina” obeležena je godišnjica boja koji se odigrao u ovom selu između srpskih ustanika i Turaka u Prvom srpskom ustanku.

U 16 sati održan je parastos poginulima, zatim je usledilo sledi obraćanje predsednika Skupštine opštine Osečina, profesora Svetozar Gačić, koji je otvoriti sabor i podsetitio prisutne na značaj ovog boja. U ime organizatora, goste je pozdravio direktor TO „Podgorina“ Dragan Popović.

Kulturni deo programa otvorio je igrom „Zapadna Srbija “KUD „Braća Nedić“, a zatvorio „Druganjem“. Umetnički program pod nazivom „Samo je Srbija večna izveli su: guslar Boško Golijan, etno solistkinja Dunja Blažić, pesnici Petar Petrović i Ljutomir Rundić.

U drugom delu programa najodvažnije delije iz ovog kraja nadmetali se u pet disciplina narodnog višeboja za četrnaestu titulu Podgorskog harambaše i vredan dar opštine – sablju. Takmičari: Dejan Vasiljević, Nebojša Petrović, Nemanja Petrović, Srđan Tešić, Janko Stanišić, Nikola Lazić, Marko Simović Krsmanović i Ognjen Gligorić su odmerili snage u skoku u dalj iz mesta, zatim u skoku u vis preko panja, bacanju kamena s ramena, borbama na brvnu i nadvlačenju klipka.

Treće mesto i nagradu- noževe za bacanje- osvojioje Srđan Tešić, drugo mesto i bodež pripao je Janku Jtanišiću. Titulu harambaše Podgorine za ovu godinu osvojio je Dejan Vasiljević, kome je pripala sablja – dar opštine – koja mu ostaje u trajnom vlasništvu.

Takmičenje su ocenjivale sudije: predsednik Miodrag Spasić iz Osečine, Milan Mladenović iz Bastava i Stojan Grujić iz Osečine.

Narodna biblioteka Osečina, kao i proteklih godina, uzela je učešće u tehničkoj realizaciji programa.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja