Predstavljena knjiga o počivšem proti Bogosavu Kovačeviću „Čovek u vremenu“

okt 27, 2020

U velikoj sali Narodne biblioteke Oečina je, uz poštovanje svih mera zaštite koje propisuje Krizni štab u vezi sa epidemijom virusa Kovid 19, u utorak 6. oktobra predstavljena knjiga „Čovek u vremenu“, priređivača protonamesnika Darka Đurđevića, arhijerejskog namesnika valjevskog prvog.

Predstavljanje knjige je upriličeno povodom osamdeset godina od velikog osvećenja crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Osečini. To je bio događaj koji je ostao zapisan je zlatnim slovima u novijoj istoriji opštine Osečina. Najzaslužniju i najtežu ulogu u ovom poslu poneo je prota Bogosav R. Kovačević.

Knjiga, koja je prethodno predstavljena u Valjevu, gde je izazvala veliku pažnju čitalaca, govori o životnom putu počivšeg prote Bogosava Kovačevića, koji je tokom svoje službe u Podgorini, koja je od 1936. do 1959 g. zahvaljujući predanom i istrajanom radu, najviše je doprineo izgradnji nove crkve u Osladiću, potom izgradnji naše nove crkve, parohijskog i crkvenog doma u Osečini, bio je arhijerejski namesnik podgorski. Nakon Vladike Nikolaja, nastavio je rad Bogomoljačkog pokreta u Osečini, gde je, takođe, dao veliki doprinos. Krajem 1959. g. prešao je u Valjevo gde je službovao do smrti.

Lik i delo, ovog za naš duh pobožnosti, značajnog sveštenika rasvetlio i približio nam je protonamesnik Darko Đurđević. Štivo, koje je pred nama, donosi nam puno korisnih informacija o životu i prilikama u varošici Osečini pred Drugi svetski rat i nakon njega.

Pored oca Darka, na predstavljanju dela je govorio građevinski inženjer Branislav Kovačević, unuk prote Bogosava, koji je autor teksta pod nazivom „Čovek lučonoša“. Zatim jerej Velimir Krstić, arhijerejski namesnik podgorski, kao i istoričar Svetozar Gačić, predsednik Skupštine Opštine Osečina. Program je vodila direktorka biblioteke Ana Vasiljević.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja