Predstavljena knjiga „Hram uspenja Presvete Bogorodice u Peckoj“ dr Jelene Glušac

sep 15, 2022

U svečanom raspoloženju i  lepoj sali parohijskog doma  u utorak , 23. avgusta okupila nas je duhovno-istorijska tema. Predstavljena je knjiga „Hram uspenja Presvete Bogorodice u Peckoj“ dr Jelene Glušac. Na valjan i dostojanstven način  započeli smo svetkovinu u čast naše plave kraljice voća.
Jelena Glušac, rođena Popović,  u Zemunu je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je 2008. na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, a 2009. odbranila je master rad „Žena u javnosti – očekivana ili neočekivana pojava u osmanskom društvu od 16. do 18. veka“. Doktorsku disertaciju „Srpska pravoslavna crkva u srpskoj Despotovini (1402–1459)“ odbranila je 2016. na istom fakultetu. Od septembra 2009. do februara 2014. radila je u dve srednje škole u Beogradu. U Istorijskom institutu radi od 2014. godine. Oblast istraživanja: istorija srpskog naroda i Crkve u poznom srednjem veku.

Značaj hrama Uspenja Presvete Bogorodice kao duhovnog, kulturnog i istorijskog mesta kako na lokalnom, tako i na opštem nivou je velika. Ne dozvoljavajući da hramovna istorija ostane nezabeležena, da doprinos crkvene opštine Carinske, njenih sveštenika i vernih parohijana i priložnika ostane nezapažena, sprovedeno je istraživanje na osnovu dostupnih istorijskih izvora, oblikovanih u monografiju.

Prisutne je pozdravio Arhijerejski namesnik podgorski Otac Velimir Krstić.  O knjizi su govorili : Protojerej stavrofor Budimir Stevanović, starešina Hrama u Peckoj , arhitekte konzervator Milka Krstivojević (Zavod za zaštitu spomenika kulture u Valjevu), Protojerej-stavrofor doktor Radomir V. Popović.

U duhu večeri, Milica Jokanović, izvela je dve pesme „Mi smo deca neba“ i pesmu „Ne dam“. Učenice škole glume koja je pri Biblioteci kazivale su pesmu Vladike Nikolaja Velimirovića „Nebeska liturgija“
Veliku zahvalnost dugujemo  autorki Jeleni Glušac na monografiju o ovom podgorskom duhovnom svetioniku.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja