Predstavljena knjiga „CRKVA BRVNARA U SKADRU“ prote dr Radomira Popovića

okt 27, 2020

Narodna biblioteka Osečina i Crkvena opština carinska u Peckoj na praznik Svetog Apostola Tome u sali crkvenog doma u Peckoj upriličili su predstavljanje knjige „CRKVA BRVNARA U SKADRU Hram Vaznesenja Gospodnjeg“ protojereja-stafrofora dr Radomira Popovića, povodom obeležavanja velikog jubileja CRKVE BRVNARE U SKADRU -300 godina od prvog pisanog pomena.

Predavača koji je rođen u Skadru, pozdravila je mr Ana Vasiljević, direktorka biblioteke u Osečini, a u programu književne večeri su govorili protojerej-stavrofor Budimir Stevanović, starešina crkve u Skadru i istoričar Svetozar Gačić, predsednik Skupštine opštine Osečina. Kako je Crkva brvnara u Skadru pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja, ispred ove ustanove o značaju ovog verskog objekta i predmetima koje ona baštini govorila je Zorica Marković, istoričar umetnosti.

U saradnji sa OŠ „Vojvoda Mišić“ i profesorkama srpskog jezika i književnosti Jelenom Simić i Anom Jokić, učenica je pripremila i kativala monolog iz predstave „Golubica“, učenica Natalija Janković je odrecitovala pesmu „Snovodaritelj bibliotekar“. Jefimija Kostić uveličala je program svojim divnim glasom, otpevavši pesmu „Sini jarko sa Kosova“.

Prota dr Radomir Popović u lepoj i emotivnoj besedi osvrnuo se na sećanja iz detinjstva i odrastanje pored crkve i poručio je:

„Duhovni tragovi su najdublji i oni najduže traju… U naše belege spada Crkva brvnara u Skadru. Iako od drveta, ona je najstariji građevinski objekat na ovim prostorima i to je dokaz više da uvek treba da čuvamo i negujemo te duhovne vrednosti, da nam one budu orijentir u našem životu, u našim htenjima i nastojanjima. Veoma se radujem da se vraćamo našim duhovnim korenima i identitetu, od koga, hteli ili ne, ne možemo pobeći.“

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja