Rezultati konkursa „ŠLJIVA PRED KUĆOM – PORODIČNA SLIKA“

dec 17, 2020

Prvu nagradu na konkursu „ŠLJIVA PRED KUĆOM – PORODIČNA SLIKA“ osvojio je rad autorke Silvane Aleksić iz Zavidovića. Ovaj konkurs, u organizaciji Književne omladine Valjeva i Narodne biblioteke Osečina, raspisan je početkom septembra 2020. godine.

Želja organizatora konkursa bila je da se afirmišu stvaraoci, pre svega iz zapadne Srbije kojima je ova tema bliska i deo je njihove porodične kulturne baštine. Do 15. oktobra, kada je bio zvanično rok za okončanje konkursa, na mejl sljiva.konkurs@gmail.com pristiglo je 88 ra­do­­va od 79 autora, iz zemlje i regiona. Žiri u sastavu: Slaven Radovanović (predsednik ži­ri­ja), Ana Vasiljević i Aca Vidić pregledali su sve pristigle radove. Osim laureata Silvane Aleksić, nagrađeni su i Dušan Kovačević iz Osladića (druga nagrada), Marjana Malešević iz Osečine (treća nagrada), a Specijalnu nagradu za najuspešniji rad u okviru dečjeg književnog stvaralaštva na konkursu, osvojila je Maša Torlaković (12) iz OŠ „Petar Nikolić“ u Samailima, Mrsać kod Kraljeva.

Mišljenje žirija je da je broj i kvalitet radova pristiglih na prvi konkurs „ŠLJIVA PRED KUĆOM – PORODIČNA SLIKA“ izvanredan i da je zadovoljio u više aspekata.

Pre svega, velikim odzivom mladih autora, ali i velikim odzivom afirmisanih autora starije generacije sa već ostvarenim književnim biografijama. Žiri je imao težak zadatak da u uži krug izdvoji preko dvadeset najboljih radova i među njima odabere troje najboljih. Svi radovi iz užeg izbora biće objavljeni u Zborniku konkursa.

U prilogu slede imena autora čiji će se radovi naći u Zborniku: Silvana Aleksić, Dušan Kovačević, Marjana Malešević, Maša Torlaković, Lina Milićević, Željko Radžić, Milena Ćirković, Lana Veljković, Vasilije Irkić, Negoslava Stanojević, Ljobinka Tošić, Miladin Dabetić, Danijela Vulićević, Miloš Simić, Aleksandra Jovanović, Borislav Batin, Emina Metović, Anđela Davinić, Jelena Andrić, Aleksandra Zolotić, Sonja Milovanović, Zorka Čordašević, Zorica Paunović, Dušan Mijajlović Adski, Tanja Đurđević.

Ukupan broj radova pristiglih na konkurs „ŠLJIVA PRED KUĆOM – PORODIČNA SLIKA“ (2020), govori nam o potrebi organizovanja jednog ovakvog konkursa, i obavezuje organizatore da on postane tradicionalan tematski konkurs.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja