RIZNICA ZAVICAJNOG FONDA IZDAVAČKA DELATNOST NARODNE BIBLIOTEKE OSEČINA

jul 4, 2021

Biblioteka „Vuk Karadžić“ iz Prijepolja organizovala je sedmi okrugli sto zavičajnih odeljenja, čija je tema bila: Biblioteka kao izdavač/ Suizdavač, Autor/Koautor publikaciju zavičajnih autora i zavičajnih tema.  Cilj je bio da biblioteke sumiraju svoje izdavačke poslove, sa posebnim osvrtom na period rada u uslovima korone, kao i da prepoznaju svoju ulogu u izdavaštvu zavicajnog u perspektive. Progam je bio sastavni deo programa povodom obeležavanja Dana opštine Prijepolje

Biblioteka Osečina je predstavila rad zavičajnog odeljenja i svoju bogatu izdavačku delatnost sa posebnim osvrtom na izdate publikacije, koje za temu imaju očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa osečinskog kraj i koje su rezultat  sistematskog proučavanja elemenata NKN. Bilo je reči o doprinosu Biblioteka u očuvanju identiteta svoje zajednice. U radu su predstavljena pojedini segmenti rada biblioteke u onlajn uslovima rada. Pronalaženje rešenja za obavljanje osnovnih bibliotečkih poslova, poput korišćenja zavičajnih fondova i plasiranje aktivnosti putem interneta, sa kojim su se suočili zaposleni u vreme pandemije. Rad su prisutnim bibliotekarima izložile Ana Vasiljević,  dipolmirani bibliotekar i Jelica Zeljić, knjižničar.

Film sačinjen od slika iz digitalne arhive zavičajnog odeljenja o našem zavičaju posvedočio je da je biblioteka čuvar kulturne baštine jednog naroda.

Zahvaljujemo se divnim domaćinima koji su nas afirmisali da dopunimo svoja znanja, razmenimo iskustva i upoznamo se sa radom velikog broja biblioteka iz Srbije i Crne Gore.

Foto izveštaj sa ovog skupa može se videti na fejsbuk stranici Biblioteka Osečina.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja