U BIBLIOTECI GRADA BEOGRADA ODRŽANA KONFERENCIJA NA TEMU NOVINSKA PISMENOST I KRITIČKO MIŠLJENJE U BIBLIOTEKAMA

sep 27, 2022

U petak, 23.septembra 2022. godine u Biblioteci Grada Beograda  direktorka Ana Vasiljević prisustvovala je  završnoj konferenciji projekta ESSENTIAL na temu „Novinska pismenost i kritičko mišljenje u bibliotekama“. Konferenciji je prisustvovalo 60 učesnika iz biblioteka Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Republike Srpske i Srbije. Predstavnici iz Republike Srpske su bili Aleksandra Glišić iz JU Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske i Jovan Cvjetković iz JU Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ Bijeljina.
Konferenciju je organizovala Biblioteka grada Beograda u okviru međunarodnog Erazmus+ projekta „Unapređenje ključnih građanskih veština u eri postistine: novinska pismenost i kritičko mišljenje“, (Enhancing Key Civic Competences for the Post-truth Era: News Literacy and Critical Thinking – ESSENTIAL) a izlagači su bili Marjan Marinković, Bojan Kundačina, Milica Buha i Jasna Brkić.
Na konferenciji su prikazani glavni rezultati projekta koji ujedno predstavljaju i osnovne obrazovne resurse novinske pismenosti:
· Studija „Novinska pismenost i kritičko mišljenje u eri postistine”
· Program treninga o novinskoj pismenosti
· Smjernice za edukatore iz novinske pismenosti
· Onlajn kurs novinske pismenosti
· Veb-sajt projekta
Učesnici su stekli osnovna znanja o novinskoj pismenosti: šta je novinska pismenost i zašto je važna za pojedinca i društvo, kako mediji i novinarstvo utiču na društvo u dobu postistine, kako prepoznati manipulativne medijske tehnike, kako identifikovati lažne vesti, fotografije, video sadržaje, profile na društvenim mrežama, šta su algoritmi, njuzfidovi, filtrirani baloni i eho-komore, koja je razlika između botova, trolova i kiborga, kako pronaći izvore pouzdanih informacija, kako efikasno pretraživati veb…
Učesnici su dobili detaljna uputstva i materijal koji će im omogućiti da postanu predavači i uspešno vode radionice novinske pismenosti.
Dvogodišnji projekat ESSENTIAL zajednički su realizovala četiri partnera – Biblioteka Grada Beograda (Srbija), Nacionalna biblioteka Letonije, Univerzitet Hačetepe (Turska) i Ustanova za obrazovanje odraslih Žalec (Slovenija). Biblioteka Grada Beograda je koordinator projekta. Opšti cilj projekta je razvoj društva samosvjesnih građana koji kritički razmišljaju i ispravno razumiju medijske sadržaje.
Učesnici Konferencije su dobili pristup materijalima i stekli znanje na osnovu kojih mogu pokrenuti uslugu razvoja novinske pismenosti građana u svojim bibliotekama.
Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja