IVANA PIŠE SRCEM

apr 29, 2024

U prostorijama Izdvojenog odeljenja Narodne biblioteke Osečina u Peckoj, u petak 26. aprila održano je književno veče zavičajne pesnikinje Ivane Nenadović.Povod okupljanja bio je Ivanin pesnički prvenac zbirka pesama „Moje daleke ljubavi“, koja je u izdavačkoj delatnosti Kluba pisaca „Vukovo pero“ iz Loznice objavljena ove godine.

Ivana Nenadović je devojka čije srce kuca u ritmu poezije, već duži niz godina, ona piše stihove ispunjene strašću i dušom. Rođena je u Peckoj, a živi i stvara u svojim Gunjacima. Biblioteka je njen drugi dom. Ivana je naš je dugogodišnji član, za svoju aktivnost nagrađivana titulom najaktivniji čitalac goddžine. Rado je viđen gost i učesnik književnih programa posvećenih zavičajnim autorima. Učestvala je u Takmičenju zdravica o šljivi gde je govorila autorsku zdravicu. Svoje bogato znanje oprobala je kao učesnik kviza „TV slagalica“ koji se emituje na kanalu Radio-televizije Srbije.
Pesnačka zbirka „Moje daleke ljubavi“ je prva knjiga poezije Ivane Nenadović, koja je poput otvaranja vrata u najdublje delove njenog bića. Svaka stranica izražava radost, tugu, bol i nadu koju nosi u sebi. Stihovi su joj kao ptice slobodne i neukrotive, lepršajući kroz vazduh dodirujući srca čitalaca. Njeni stihovi , jednom skriveni u tami njene sobe, sada blistaju na policama biblioteke. Čitaoci prepoznaju u njenim stihovima utehu i inspiraciju.
Ivana je shvatila da pisanje poezije nije samo njena strast, već i njena svrha. Kroz svoje stihove je uspela da izrazi ono što rečima ne može, da podeli svoju dušu sa svetom i dotakne srca drugih . Njen put od skrivenog talenta do pesnikinje bio je poput buđenja iz sna, transformišući je od obične devojke u pesnikunju čije će reči živeti.
U ovom važnom kulturnom trenutku za Ivanu, našu ustanovu i opšte za mesto, škola je stala uz nas na čelu direktorom Slobodanom Todorićem, profesorom srpskmog jezika i književnosti Anom Jokić i njihovim darovitim učenicima. Pesme su kazivali :Nataša Todorić i Dario Muratović, Jelena Nenadović i Mateja Marković.

Recenziju je pročitala Tanja Petrović..
Nastavnica srpskog jezika i književnosti Ljubinka Stevanović, je iz svog ugla dala prikaz Ivanine pesničke zbirke.
Publika je imala priliku da uživa u muzičkom predahu, gde su učestvovali Nataša Todorić sa narodnom pesmom „Gde si dušo, gde si rano“ i Anđela Gotovuša koja je na violini izvela pesmu „Bere cura plav jorgovan“. Atmosfera je bila fantastična , spoj poezije i muzike je dodatno obogatio književni događaj.
U programu su učestvovale Ivanine koleginice po peru, Slađana Vasiljević, Brankica Zarić i Dragica Janković, koje su čitale Ivaninu poeziju.

Poezija je zarazna. Ona je u službi života. Poezija je u životu. Ona je ispred života. Postoji razlog poezije: to je razlog dobra.“ Rekao je Pol Elijar.

 

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja