КОРОНА АЗБУЧНИК

феб 28, 2023

Поводом дана матерњег језика, 21. фебруара,  професорка српског језика и књижевности Драгица Пуљезевић представила је рад „Корона азбучник“, лингвистичке секције средње школе ОВЦ „Браћа Недић“, која је на републичком такмичењу освојила треће место.

Наш матерњи језик, у својој не баш дугој историји пролазио је кроз различите кризе, али вероватно никада није био у кризи као данас. Чак и кад оставимо по страни његов идентитетски статус, тј. проблеме који проистичу из различитих именовања његових варијаната, велики је број проблема у вези са његовом данашњом употребом. Они проистичу, пре свега, из његовог друштвеног и институционалног статуса. Српски језик, једноставно речено, нема одговарајући статус у образовном систему, јер се данас једино учи у основној школи. На свим вишим нивоима школовања – српског језика, готово, да нема. Чак и кад га има, има га само формално, у плану, а не у реализацији, као на пример у средњој школи. На факултетима српског језика – иако се на њему изводи настава свих предмета – такође нема.
Ми, у Вукововом крају немамо бојазни за матерњи језик јер имамо ОВЦ „Браћа Недић“ и ОШ „Војвода Мишић“ вредне професоре разредне наставе и српског језика и књижевности који предано рад на неговању и очувању лепоте српског књижевног језика.

Када је неко посвећен свом раду, не изостају ни награде.
Ученици и професори српског језика и књижевности Образовно-васпитног центра „Браћа недић“ Осечина освојили су републичку награду Друштва за српски језик и књижевност, и то за рад лингвистичке секције у школској 2021/22. години.

Трећа награда припала је лингвистичкој секцији, Образовно-васпитног центра „Осечина”, чији је руководилац професорка Драгица Пуљезевић.
Чињеница да је награда је освојена у конкуренцији са две Филошке гимназије (у Београду и Сремским Карловцима), Ваљевском гимназијом и другим чувеним српским гимназијама и средњим школама указује на вредност признања.
У препуној читаоници и у пријатном окружењу, овај програм смо посветили матерњем језику и истакли вредност и значај српског језика и ћириличног писма, јер ћирилица је једна од главних идентитета српског народа и од велике је важности да буде очувана.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja