НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ ОСЕЧИНА УРУЧЕНА ВУКОВА НАГРАДА

феб 10, 2023

На свечаности у Председништву Србије, у присуству званица из културног, верског и политичког живота, представници Kултурно-просветне заједнице уручили су Вукове награде.

Вукова награда установљена је 1964. године, на стогодишњицу смрти Вука Kараџића. У протеклих шест деценија стигла је у сваки кутак Србије, а списак од неколико стотина имена која су нашу културу учинила богатијом и знаментијом је прилог за историју, поручено је на свечаности у Председништву.

Народна библиотека Осечина је добитник Изузетне Вукове награде за 2022. годину и то је први пут да награда стиже у Осечину. Вукову награду додељује Културно-просветна заједница за резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке у Републици Србији и на свесрпском културном простору.

Вукове награде за 2022. годину, које ове године 59. пут додељује Културно-просветна заједница Србије, уручене су 8. фебруара 2023. у згради Генералног секретаријата председника Србије на Андрићевом венцу.

Жири је одабрао 10 истакнутих личности из сфере науке, културе, просвете, уметности међу 84 кандидата.

На предлог жирија Изузетну Вукову награду за 2022. године добили су књижевник и сценариста из Црне Горе Новица Ђурић и лингвиста из Републике Српске Милош Ковачевић, као и Математичко друштво “Архимедес”, Народна библиотека Осечина, Српска читаоница у Иригу и културна манифестација “Белводска розета”.

Жири је радио у саставу: филолог оријенталиста Дарко Танасковић, издавач Зоран Гутовић, музички уметник Урош Дојчиновић, музичар Бора Дугић, књижевник Селимир Радуловић, професор ВМА Елизабета Ристановић, сликар Радован Трнавац Мића и редитељ и сценариста Живорад Ајдачић.

Председник жирија Дарко Танасковић је истакао да је њихов посао „био незахвалан и тежак“, јер су од предложених 84 кандидата скоро сви заслуживали признање, додавши да се нада да је њихова одлука исправна пошто је донета једногласно.

Честитајући добитницима, Танасковић је истакао да су они „осведочено потврдили да је преглаштво на ползу отачаства постало начин њиховог живота“.

У име свих добитника,професор Милош Kовачевић се обратио присутнима кратким словом о Kараџићу, где је, између осталог, рекао да је „неопходно законски заштити српски језик и ћирилицу који су у тешком стању“. „Чувајмо наш српкски језик јер он нема никог осим нас. А тиме чувамо и Вука нас као Србе“, додао је Kовачевић.

Државни секретар Министарства просвете Ивица Радовић је истакао, између осталог, да високом друштвеном значају „Вукове награде“ доприноси одржавање свечаности у Председништву.

Генерални секретар KПЗ Србије Живорад Ајдачић је у поздравној речи истакао да се поносе добитницима, који су свој живот делима и прегалаштвом посветили „лепоти, хуманости, миру и стварању, чинећи свакодневно нашу Србију лепшом и бољом“. „Kолико Вукова награда представља велику част за добитнике, толико и њени добитници чине велику част Kултурно-просветној заједници Србије, тако и култури, просвети и науци наше Републике Србије“, нагласио је Ајдачић.

„Вукова награда“ за појединце се састоји од дипломе, рад сликара Радомира Стевића Раса, уметничке слике и књиге Милована Витезовића о Вуку  Kараџићу. Награду је у име Народне библиотеке Осечина примила директорка Ана Васиљевић.

Понос и част је следити Вукову стазу. Вукова награда је за Народну библиотеку Осечина изузетно признање, почаст и добар подстицај да ради вредно у српској култури.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja