Обележен јубилеј „Прела“ НБОС

нов 24, 2022

У уторак, 22. новембра у препуној сали Библиотеке у Пецкој одржано је 10. јубиларно Прело у организацији Народне библиотеке Осечина.

Прело у Подгорини окупља све генерације, а програму обележавања јубилеја  присуствовало је преко 300 људи:  учесника у програму и посетилаца.

Од установљења програма, општина Осечина пружа подршку „Прелу“. У то име заменик председника општине Осечина госпођица Биљана Мићић лепим и емотивним говором поздравила је учеснике „Прела“ а  прељама пожелела успех у такмичњу.

Директорка Библиотеке Ана Васиљевић осврнула се на свих 10 програма и исказала захвалност прељама са територије општине Осечина, које су подржале идеју за Прело и уз Библиотеку су свих 10 година. Захвалила се драгим прељама из Крупња, Љубовије, Малог Зворника и Ваљева на вишегодишњој подршци. Министарству културе и информисања РС и општини Осечина на финансијској подршци. Током прве деценије драгоцена стручна подршка стигла је из Народног музеја Ваљево и етнолога Гордане Пајић. Захвалност је упућена свим установама са територије општине Осечина, приватним фирмама, удружењима и појединцима за свој допринос у одржавању прела. Вишегодишња медијска подршка стигла је од: Филмске продукција 3 Д из Брезовица, Радио Осечине,  Листа Напред, фотографа Милоша Обрадиновића и редакције Подгорца. Директорка се на крају захвалила свом колективу, малом, вредном и поузданом тиму људи, који са пуно ентузијазма и љубави, храбро носи овај програм и непосустаје пред новим изазазовима и најавила да ће након одржавања 10. јубиларног прела Библиотека приредити монографију, која ће сведочити и овековечити прву деценију прела.

Народни музеј Ваљево и етнолог Гордана Пајић, од самог почетка стручно подржавају „Прело“ Народне библиотеке Осечина. У име те лепе и дугогодишње сарадње присутнима обратиила се госпођа Гордана Пајић, која је говорила о нематеријалном културном наслеђу осечинског краја, о значају „Прела“ и исказала подршку за упис предења на ручну преслицуи на Листу НКН.

Најмлађи учесници „Прела“ су били предшколци Припремне предшколске групе „Лане “  у Пецкој са својим васпитачицама Аном Скорић Младеновић и Јеленом Деспотовић.

Овогодишње прело  подржале су традиционално:

– драге преље из Крупња и Удружење жена „Рађевска нит“ са председницом Новком Лукић,

– из Љубовије нам је дошло удружење „ Вила“  са председницом Смиљаном Петровић,

– на „Прелу“ су биле колеге из Малог Зворника, на челу са директорком Библиотеке „17 септембар“ госпођом Славојком Спасеновић и Туристичка организација општине Мали Зворник на челу са директорком Марицом Лукић.

– преље које се  окупљају око пројекта Центра за социјални рад „У сусрет потребама старих “ на челу са председницом Цаном Живановић

Са територије града Ваљева Драган воденичар из Ђедине воденице и Ацо Јовановић из Каменице;

Потом, домаћини, даме које гравитирају ка Пецкој и Удружењу пензионера са председникoм Ђуром Марковићем, и драге преље са територије општине Осечина које су индивидуално учествале.

 

Програмом  прела одржано је чувено и светско такмичење у предењу, а такмичарски део ограничен је на 30 минута и предвиђено је 10 награда. Награћене су 3 преље која имају најтање предиво, 3 преље које су  највише опреле, изабрана  је најлепша преслица на прелу, најстарија  и најмлађа преља, и награђена је група деце – најмлађих учесника у програму.

До 21. новембра пријављено је 30 преља.

Такмичење у предењу се одвијало на бини  паралелно са  програмом. Било је потребно да свака учесница има 100 грама пређе. Комисија је била у саставу:

Новка Лукић, председница удружења „Рађевска нит“  председник жирија,

Смиљана Петровић, члан, председница удружења “Вила“, из Љубовије.

Славојка Спасеновић, директорка Библиотеке „17. септембар“ из Малог Зворника члан и Милан Петровић, кустос Народног музеја Ваљево одељења из Осечине .

Критеријум који је требало задовољити је танко предење и таква пређа се оцењивала.

По оцени жирија највише је опрела Винка Јевтић из Драгодола, Цвета Ракић из Рађевских Става и Дивна Милутиновић из Пецке,  најтања Станка Костић из Бастава, Видосава Ђермановић из Скадра и Драгица Стефановић из Братачића, најстарија преља Вида Ђорђевић из Осечине (1940), титулу најмлађе преље однела  је Ивана Илић (1997), награду за најлепшу преслицу је однела Негосава Ђермановић из Скадра и Група деце, најмлађи учесници на Прелу ИО ПУ „Лане“ Пецка.

У богатом културно – уметничком програму учествовали су предшколци припремне предшколске групе „Лане“ у Пецкој са својим васпитачицама Аном Скорић Младеновић и Јеленом Деспотовић, који су казивали  пригодне песме и народне умотворине; ученици драмско-рецитаторске секције Основне школе „Војвода Живојин Мишић“ из Пецке, са својом професорком српског језика и књижевности Аном Јокић, припремили пригодан програм под називом „Прело – неговање народне традиције“;   Дарко Ђокић годинама подржава Прело, за ову прилику почастио је публику колом на фрули; воденичар из Ђедине воденице Драган Живановић, чувен по занату и поштењу,  обратио се  песмом Драгана Матковића; етно- певачка група КУД-а „Крушик“ из Ваљева извела је пригодне изворне песме и КУД  „Младост“ из Пецке извео је кореографију „Дечје српске игре“ и „Игре из Подгорине“.

Међу бројним гостима „Прела“ били су: председник општине Осечина Никола Томић, помоћник председника општине Зорица Павловић, начелник општинске управе Младенка ненадовић, директорка ПУ „ЛАНЕ“ Душица Грујичић, директорка ЈКП Осечина Наташа Ђукић, директор ОШ „Војвода Мишић“ из Пецке Слободан Тодорић, директор ТО „Подгорина“ Драган Поповић, а из Љубовије народни посланик Срето Перић и Сретен хаџи Цветојевић, пензионисани полицијски старешина и професор безбедности.

Овогодишње прело медијски су пратили: Филмска продукција 3 Д из Брезовица Добрила и Милан Пантелић, редакција Подгораца, Радио Осечина, Лист Напред и фотограф Милош Обрадиновић.

Туристичка организација „Подгорина“ на пригодном штанду представила је своју понуду.

Учесници и гости прела током програма имали су прилику да уживају у богатој трпези и сланим и слатким ђаконијама које су припремиле учеснице Прела.

Робом из свог асортимана наградни фонд за такмичење у предењу помогли су: Александар доо Осечина, продавница Арис Пецка, књижаре Атлас, Ветеринасрке станице Пецка, фирма Цане ДОО Осечина.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja