Обележен Национални дан књиге

мар 2, 2023

КЊИГА ЈЕ ЧАРОБЊАК. КЊИГА ЈЕ ПРЕОБРАЗИЛА СВЕТ.

Египатски запис

ДАН НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ СРБИЈЕ И НАЦИОНАЛНИ ДАН КЊИГЕ

Дан Народне библиотеке Србије и Национални дан књиге обележава се 28. фебруара. На тај дан 1832. године, политичар, дипломата, уставописац и кнежев секретар Димитрије Давидовић упутио је писмо кнезу Милошу у коме му је, савременим речником речено, представио пројекат Народне библиотеке Србије о њеном уређењу, тако да је овај датум узет за Дан Народне библиотеке Србије, најстарије установе културе у Србији. У новембру исте године кнез Милош је наредио да се по један обавезан примерак књиге доставља Народној библиотеци.

Народна библиотека Србије, са око шест милиона библиотечких јединица из раздобља од 11. до 21. века, представља изузетну збирку покретне културне баштине.

У сардњи са школском библиотеком  ОШ „Војвода Мишић“ из Пецке и ИО Библиотеке  у уторак, 28. фебруара обележен је Дан Народне библиотеке Србије и Национални дан књиге.

Читали смо гласно најлепше стихове о књизи и библиотеци као и најлепше и најзанимљивије мисли о свему што је у вези са нама најлепшом и најдражом активношћу на свету, а то је читање.

На Дан књиге отворили смо и изложбу посвећену Душку Радовићу и Иви Андрићу која је припремљена у оквиру многобројних активности приликом обележавања Међународног месеца школских библиотека. Изложба садржи и награђене радове читалачког изазова, који је такође реализован у Месецу школских библиотека и постављена је и холу наше школе.

Тим за културну и јавну делатност ОШ „Војвода Мишић“ и Народна библиотека Осечина

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja