Obeležen Nacionalni dan knjige

mar 2, 2023

KNJIGA JE ČAROBNJAK. KNJIGA JE PREOBRAZILA SVET.

Egipatski zapis

DAN NARODNE BIBLIOTEKE SRBIJE I NACIONALNI DAN KNJIGE

Dan Narodne biblioteke Srbije i Nacionalni dan knjige obeležava se 28. februara. Na taj dan 1832. godine, političar, diplomata, ustavopisac i knežev sekretar Dimitrije Davidović uputio je pismo knezu Milošu u kome mu je, savremenim rečnikom rečeno, predstavio projekat Narodne biblioteke Srbije o njenom uređenju, tako da je ovaj datum uzet za Dan Narodne biblioteke Srbije, najstarije ustanove kulture u Srbiji. U novembru iste godine knez Miloš je naredio da se po jedan obavezan primerak knjige dostavlja Narodnoj biblioteci.

Narodna biblioteka Srbije, sa oko šest miliona bibliotečkih jedinica iz razdoblja od 11. do 21. veka, predstavlja izuzetnu zbirku pokretne kulturne baštine.

U sardnji sa školskom bibliotekom  OŠ „Vojvoda Mišić“ iz Pecke i IO Biblioteke  u utorak, 28. februara obeležen je Dan Narodne biblioteke Srbije i Nacionalni dan knjige.

Čitali smo glasno najlepše stihove o knjizi i biblioteci kao i najlepše i najzanimljivije misli o svemu što je u vezi sa nama najlepšom i najdražom aktivnošću na svetu, a to je čitanje.

Na Dan knjige otvorili smo i izložbu posvećenu Dušku Radoviću i Ivi Andriću koja je pripremljena u okviru mnogobrojnih aktivnosti prilikom obeležavanja Međunarodnog meseca školskih biblioteka. Izložba sadrži i nagrađene radove čitalačkog izazova, koji je takođe realizovan u Mesecu školskih biblioteka i postavljena je i holu naše škole.

Tim za kulturnu i javnu delatnost OŠ „Vojvoda Mišić“ i Narodna biblioteka Osečina

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja