Obeležen Svetski dan zdrave hrane – 16. oktobar

okt 17, 2023

Narodna biblioteka Osečina se i ove, kao i prethodnih godina, priključila obeležavanju Svetskog dana zdrave hrane, koji se obeležava u više od 150 zemalja, po kalendaru Svetske zdravstvene organizacije. Osnovni cilj obeležavanja ovog datuma je promocija zdravih životnih stilova, sa posebnim osvrtom na značaju zdrave, raznovrsne i pravilne ishrane. Slogan koji prati ovu godinu glasi: ,,Voda je život, voda je hrana – sačuvajmo svaku kap“.

Na poziv OVC „Braće Nedić“ i tima za zaštitu i unapređenje zdravlja učenika čiji je rukovodilac profesor biologije Jelena Nikolić, bili smo deo bogatog programa, koji je naša škola organizovala povodom Svetskog dana zdrave hrane. U holu škole, gde se obeležavanje odvijalo, priredili smo prigodnu izložbu literature na temu: pravilna i zdrava ishrane kroz sve životne dobi, sporta i kulinarskim receptima. Nakon predstavljanja literature, učenici su sa pažnjom poslušali izreke o zdravlju.

Obeležavajući svetski dan zdrave hrane, učenici 8-2 odeljenja kroz prezentaciju predstavili su rezultate  ankete pod nazivom: ,,Pravilnom ishranom do zdravlja-prehrambene navike“ i ,,Svest o sebi i svojoj ishrani“.

Nutricionista Biljana Spasojević, održala je prigodno predavanje na temu zdrave ishrane, a potom su učenici rečunali indeks telesne mase i određivali svoju klasifikaciju. Takmičili su se u kvizu znanja. Pobednici su odeljenja 7-1 i 8-1, a kao simboličnu nagradu dobili su korpe sa voćem.

Živimo u vremenu kada je pravilna ishrana postala jedno od najvažnijih pitanja savremenog čoveka. Zdravlje, čovekova radna sposobnost, kreativnost, efikasnost u radu, dobro ili loše raspoloženje uslovljeni su načinom ishrane.

Način ishrane je jedini važni odlučujući faktor zdravlja koji je potpuno pod našom kontrolom. Samo mi odlučujemo kako ćemo se hraniti, a zdravom i pravilnom ishranom sačuvaćemo i unaprediti svoje zdravlje.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja