ПРЕДСТАВЉЕН РОМАН „СРПСКО СРЦЕ ЈОХАНОВО“ ВЕСЕЛИНА ЏЕЛЕТОВИЋА

јул 5, 2024

У суорганизацији Народне библиотеке Осечина и завичајног аутора Огњена Пудара у петак. 5. јула 2024. у нашој Библиотеци представљен је роман „Српско срце Јоханово“ Веселина П. Џелетовића, председника удружења писаца „Поета“. Џелетовић је роман је написао 2010. године, а до данас књига је доживела 27 издања, преводе на руски, француски, немачки, енглески, грчки, италијански, јерменски и македонски, као и бројне награде попут специјалног признања Академије „Иво Андрић“.

Овим романом Веселин П. Џелетовић је загребао по болној теми трговине органима, која је део трагичне судбине Срба током борбе за опстанак на Косову и Метохији. Дотакао се „чувене“ по злу „Жуте куће“ и исказао истину која заслужује пажњу. Највећа вредност овог романа јесте истина коју нам доноси, али поетски преобликована, без страшних и мучних призора страдања.

Аутор је упознао Јохана 2004. године на српском гробљу једног косовског села и тако сазнао невероватну причу. Наиме, Јохан Вагнер, Немац племићког порекла, након успешне трансплатације срца 2003. године, почиње да сања непознате пределе, сеоску кућу, плавооког дечака и православну цркву. Са тим мислима одлучује да оде на Косово и Метохију и сазна идентитет донора. Јохан сазнаје да је човек захваљујући чијем срцу живи био киднапован и да су му живом узети органи, а након смрти дечакове мајке одлучује да пређе у православље, а дечака усвоји.

Истина као вода, сматра аутор романа и она полако, али сигурно налази свој пут. Писац истиче и своју веру у Косово и Метохију јер је то наш завичај „а завичај и успомене нико не може да нам узме“.  „Косово и Метохија је утиснута у гене сваком Србину и проговориће пре или касније“ – каже Џелетовић.

Присутнима се обратио у име издавача Драгослав Марковић, представник удружења „Поета“ и обзнанивши да роман очекује и филмску реализацију, чиме би домет ове истините приче био знатно шири. У име организатора присутне је поздравио Огњен Пудар, завичајни аутор, који је говориуо о сарадњи и пријатељству са Желетовићем.

Програм су својим наступом употпунили сјајни ученици ИО МШ „Живорад Грбић“ у Осечини на клавиру Емилија Спасић и на хармоници Марко Спасојевић и Вукашин Брадоњић.

Модератор је била је директопр Народне библиотеке Ана васиљевић, која се захвалила уваженим беседницима, музичким гостима и присутној публици.

Пред крај Џелетовић је изговорио стихове поеме „Не хте мајка“.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja