Степски соко у конкуренцији за најлепшу поштанску марку Европе – у Осечини одржано предавање посвећено угроженим националним дивљим врстама

авг 20, 2021

 У Народној библиотеци у Осечини одржано је прво предавање „Угрожене националне дивље врсте – гласање за најлепшу поштанску марку Европе”, које ће се у сарадњи Поште Србије са библиотекама, наставити у неколико градова током августа и септембра. Предавач, директор Србијамарке Адам Софронијевић, говорио је о емисији пригодних поштанских марака  „Европа – Угрожене националне дивље врсте”, коју је Пошта издала у мају у сарадњи са Природњачким музејом. Марка Степски соко овог издања национални је кандидат на престижном такмичењу за најлепшу марку Европе, које траје до 9. септембра.

 „Емисију пригодних поштанских марака Европа Пошта Србије издаје сваке године и сматра је једном од најважнијих емисија годишњег програма издања пригодних поштанских марака. Пошта се од 2008. године такмичи на европском избору за најлепшу марку, које спроводи ПостЕвропа сваке године на одређену задату тему. Ове године тема су угрожене националне дивље врсте. Поред победничке марке по гласовима стручног жирија, гласа се и за најбољу марку по гласовима публике, а сви заинтересовани имају прилику да онлајн гласају за марку која им се допада”, рекао је Софронијевић, и позвао грађане да уколико још то нису учинили, гласају за поштанску марку Степски соко, на линку https://europa2021.posteurop.org.

Софронијевић је додао да су потребе за очувањем природе и заштитом животне средине и угрожених животињских врста, додатни мотиви за израду посебно лепог и креативног решења којим је Пошта Србије одговорила на овогодишњи задатак. „Издање марака Европа има за циљ и да подсети све нас да је брига о природи важан задатак данашњице”, поручио је Софронијевић.

Програм је употпунила млада пијанисткиња Николина Малешевић.

          Предавање прати изложба „Пригодне поштанске марке издања Европе”, а наредно ће бити одржано 23. августа у Градској библиотеци на Убу, потом и у библиотекама у Ваљеву, Новом Саду и Лазаревцу.

 

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja