Stepski soko u konkurenciji za najlepšu poštansku marku Evrope – u Osečini održano predavanje posvećeno ugroženim nacionalnim divljim vrstama

avg 20, 2021

 U Narodnoj biblioteci u Osečini održano je prvo predavanje „Ugrožene nacionalne divlje vrste – glasanje za najlepšu poštansku marku Evrope”, koje će se u saradnji Pošte Srbije sa bibliotekama, nastaviti u nekoliko gradova tokom avgusta i septembra. Predavač, direktor Srbijamarke Adam Sofronijević, govorio je o emisiji prigodnih poštanskih maraka  „Evropa – Ugrožene nacionalne divlje vrste”, koju je Pošta izdala u maju u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom. Marka Stepski soko ovog izdanja nacionalni je kandidat na prestižnom takmičenju za najlepšu marku Evrope, koje traje do 9. septembra.

 „Emisiju prigodnih poštanskih maraka Evropa Pošta Srbije izdaje svake godine i smatra je jednom od najvažnijih emisija godišnjeg programa izdanja prigodnih poštanskih maraka. Pošta se od 2008. godine takmiči na evropskom izboru za najlepšu marku, koje sprovodi PostEvropa svake godine na određenu zadatu temu. Ove godine tema su ugrožene nacionalne divlje vrste. Pored pobedničke marke po glasovima stručnog žirija, glasa se i za najbolju marku po glasovima publike, a svi zainteresovani imaju priliku da onlajn glasaju za marku koja im se dopada”, rekao je Sofronijević, i pozvao građane da ukoliko još to nisu učinili, glasaju za poštansku marku Stepski soko, na linku https://europa2021.posteurop.org.

Sofronijević je dodao da su potrebe za očuvanjem prirode i zaštitom životne sredine i ugroženih životinjskih vrsta, dodatni motivi za izradu posebno lepog i kreativnog rešenja kojim je Pošta Srbije odgovorila na ovogodišnji zadatak. „Izdanje maraka Evropa ima za cilj i da podseti sve nas da je briga o prirodi važan zadatak današnjice”, poručio je Sofronijević.

Program je upotpunila mlada pijanistkinja Nikolina Malešević.

          Predavanje prati izložba „Prigodne poštanske marke izdanja Evrope”, a naredno će biti održano 23. avgusta u Gradskoj biblioteci na Ubu, potom i u bibliotekama u Valjevu, Novom Sadu i Lazarevcu.

 

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja