BIBLIOTEKA NA DLANU

apr 30, 2024

PUTOVANJE KROZ DUHOVNO I ISTORIJSKO NASLEĐE SA NAŠIM MLAĐANIM SUGRAĐANIMA

Danas, 30. aprila 2024. godine u poseti su nam bili mališani iz Predškolske ustanove „Lane“, starija vaspitna grupa sa vaspitačicama Draganom Srećković, Slavicom Pavlović i Tijanom Lukić.

Minule nedelje u okviru njihovog projekta „Svet na dlanu“ upriličili smo radno druženje na dečjem odeljenju gde smo kroz knjižni fond putovali Švajcarskom.

Danas smo nastavili putovanje kroz njihovu ustanovu kulture.

Srdačnu dobrodošlicu  u rekonstruisanoj bioskopskoj sali sa pozornicom uputila im je direktor Biblioteke Ana Vasiljević. Direktorka je predstavila  mogućnosti i lepotu koje će im doneti novi bioskop i pozornica Biblioteke u Osečini. Uskoro će moći da dolaze i gledaju filmove na velikom platnu, predstave, koncerte, a možda će se i sami oprobati kao izvođači na lepoj pozornici.

Zatim smo put nastavili ka Galeriji gde su mališani  posetili  izložbu „Mati Ana Adžić: duhovno čedo Vladike Nikolaja“.  O životnoj priči i duhovnom putovanju deci je govorila bibliotekar Jelena Čkojić Ikonić. Deca su pažljivo slušala i pogledala panoe, ono što je njihovu pažnju privuklo bili su panoi sa slikama dece iz hranilišta i pano sa ličnim predmetima mati Ane. Kroz priču o mati Ani mališani su mogli da bolje razumeju  brigu i ljubav o drugima, a i otkriju lepotu duhovnosti.

I za kraj mališani su posetili muzejsku postavku posvećenu Braći Nedić kroz koju ih je vodio kustos Saša Perić. Bila je to prilika da se deca bliže upoznaju sa događajima iz Prvog srpskog ustanka i čuvenim junacima  bike na Čokešini Dimitrijem i Grigorijem Nedić. Kolekcija oružje i  predmeti iz tog vremena privukli su dečju pažnju.

Zahvaljujemo se dragim vaspitačicama i njihovim radoznalim mališanima na Vaskršnjim darovima i lepom druženju. Iznova se radujemo novim susretima!

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja