ДЕЦА И МЛАДИ – БИБЛИОТЕКЕ ЗА НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ

сеп 18, 2023

Народна библиотека Осечина присуствовала је 17. стручно-научном скупу Заједница матичних библиотека Србије БИБЛИОНЕТ 2023. Који је одржан у периоду од 7. до 9. септембра у Сомбору, у организацији Заједнице матичних библиотека Србије и Градске библиотеке „Kарло Бијелицки”.Тема скупа „Деца и млади: библиотеке за нове генерације” заинтересовала је и окупила преко 150 учесника из 40 установа из Србије и региона.

На свечаном отварању говорили су Вања Марковић, самостална саветница и руководилац у Министарству културе Републике Србије, Антонио Ратковић, градоначелник Града Сомбора, др Владимир Пиштало, управник Народне библиотеке Србије и Наташа Туркић, директорка Градске библиотеке „Карло Бијелицкиˮ у Сомбору.

Награда „Ђуро Даничић” за допринос развоју библиотекарства и културе у целини додељена је Жаклини Николић, директорки Библиотеке „Центар за културу” Кладово.

Радни део програма започели су предавачипо позиву Катја Вебе и Сузана Брант из Немачке и Алица Коларић из Хрватске, путем видео линка, а потом су говорили Сњежана Берак из Бјеловара, Сузана Биглбауер и Синиша Петковић из Осијека, Добрила Бегенишић, Нада Бањанин Ђуричић и Биљана Алабахари из Београда и Анђелија Пругинић из града домаћина.

Затим су кроз два паралелна програма, одржана 27 предавања у којима су својим искуствима и раду са децом и младима говорили библиотекари из Србије, Македоније и Републике Српске. Предавања су покрила широк распон тема попут: стимулисање и развој писмености од најранијег доба; породично читање; подстицање и развијање читалачких навика кроз пројекте, програме и едукативно-креативне радионице; тинејџ библиотеке; инклузивне библиотеке; мобилне библиотеке; читалачки клубови; рaзвиjaњa библиoтeчких услугa нaмeњeних дeци и млaдимa кроз сарадњу саустaнoвaмa културe, oбрaзoвним устaнoвaмa , нeвлaдиним oргaнизaциjaмa и удружeњимa; улога библиотекара у одељењима за децу и младе и др.

Први пут је на скупу, као нови вид сарадње, у оквиру програма одржан Летњи форум Библиотекарског друштва Србије, модератор је била Милица Матијевић,  на коме су  учествовали Катарина Новаковић, Елизабета Георгијев, Драгана Божић. Марија Ђурић из Модерне галерије Ваљево , Анђелија Пругинић и Виолета Ђорђевић.

У субота 9. септембра  организована је Панорамска пловидба Великим Бачким каналом.

Током панорамске пловидбе, библиотекари су уживали у прелепим пејзажима, опуштајућој атмосфери и дружењу са колегама. Ова активност пружа прилику да се успостави неформална, опуштена атмосфера, што често олакашава размену идеја и дискусију из библиотекарске струке, као и о изазаовима са којим се суочавају у свакодневном раду.

Захваљујемо домаћинима скупа, Градској библиотеци „Карло Бијелицкиˮ у Сомбору на сјајној организацији и топлој добродошлици.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja