DECA I MLADI – BIBLIOTEKE ZA NOVE GENERACIJE

sep 18, 2023

Narodna biblioteka Osečina prisustvovala je 17. stručno-naučnom skupu Zajednica matičnih biblioteka Srbije BIBLIONET 2023. Koji je održan u periodu od 7. do 9. septembra u Somboru, u organizaciji Zajednice matičnih biblioteka Srbije i Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki”.Tema skupa „Deca i mladi: biblioteke za nove generacije” zainteresovala je i okupila preko 150 učesnika iz 40 ustanova iz Srbije i regiona.

Na svečanom otvaranju govorili su Vanja Marković, samostalna savetnica i rukovodilac u Ministarstvu kulture Republike Srbije, Antonio Ratković, gradonačelnik Grada Sombora, dr Vladimir Pištalo, upravnik Narodne biblioteke Srbije i Nataša Turkić, direktorka Gradske biblioteke „Karlo Bijelickiˮ u Somboru.

Nagrada „Đuro Daničić” za doprinos razvoju bibliotekarstva i kulture u celini dodeljena je Žaklini Nikolić, direktorki Biblioteke „Centar za kulturu” Kladovo.

Radni deo programa započeli su predavačipo pozivu Katja Vebe i Suzana Brant iz Nemačke i Alica Kolarić iz Hrvatske, putem video linka, a potom su govorili Snježana Berak iz Bjelovara, Suzana Biglbauer i Siniša Petković iz Osijeka, Dobrila Begenišić, Nada Banjanin Đuričić i Biljana Alabahari iz Beograda i Anđelija Pruginić iz grada domaćina.

Zatim su kroz dva paralelna programa, održana 27 predavanja u kojima su svojim iskustvima i radu sa decom i mladima govorili bibliotekari iz Srbije, Makedonije i Republike Srpske. Predavanja su pokrila širok raspon tema poput: stimulisanje i razvoj pismenosti od najranijeg doba; porodično čitanje; podsticanje i razvijanje čitalačkih navika kroz projekte, programe i edukativno-kreativne radionice; tinejdž biblioteke; inkluzivne biblioteke; mobilne biblioteke; čitalački klubovi; razvijanja bibliotečkih usluga namenjenih deci i mladima kroz saradnju saustanovama kulture, obrazovnim ustanovama , nevladinim organizacijama i udruženjima; uloga bibliotekara u odeljenjima za decu i mlade i dr.

Prvi put je na skupu, kao novi vid saradnje, u okviru programa održan Letnji forum Bibliotekarskog društva Srbije, moderator je bila Milica Matijević,  na kome su  učestvovali Katarina Novaković, Elizabeta Georgijev, Dragana Božić. Marija Đurić iz Moderne galerije Valjevo , Anđelija Pruginić i Violeta Đorđević.

U subota 9. septembra  organizovana je Panoramska plovidba Velikim Bačkim kanalom.

Tokom panoramske plovidbe, bibliotekari su uživali u prelepim pejzažima, opuštajućoj atmosferi i druženju sa kolegama. Ova aktivnost pruža priliku da se uspostavi neformalna, opuštena atmosfera, što često olakašava razmenu ideja i diskusiju iz bibliotekarske struke, kao i o izazaovima sa kojim se suočavaju u svakodnevnom radu.

Zahvaljujemo domaćinima skupa, Gradskoj biblioteci „Karlo Bijelickiˮ u Somboru na sjajnoj organizaciji i toploj dobrodošlici.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja