ДРАГАНОВА ВОДЕНИЦА – ПРИЧА О СНАЗИ И УПОРНОСТИ ВОДЕНИЧАРА ДРАГАНА –

окт 2, 2023

У недељу 1. октобра захваљујући Драгану воденичару, били  смо почаствовани да присуствујемо једном необичном и ретком догађају, где jе отварena нова фабрика за производњу брашна у народу познатија као воденица.

Један од најпознатијих воденичара у Србији и региону, који је 35 година марљиво радио воденичарски посао, био је у неким другим воденицама, а сада стекао је услов да постане власник воденице. Уз присуство свештенства, градоначелника града Ваљева господина Лазара Гојковића и остале госте, воденица је свечано отворена и пуштена у рад.
На самом отварању, присутни су имали прилику да се упознају са историјом воденице и њеним значејем у прошлости.

Ова воденица није само зграда, већ је плод љубави према традицији, природи и једноставности… Ово је место где се сусрећу срдачност, топлина и аутентичност. Његову љубав према овом занату је преточио у ово чаробно место које од сад можете посећивати. Наш воденичар Драган Живановић је неко ко је својим поштењем и вредноћом, постао чувен како у Србији, тако и у иностранству.
Ми смо се окупили да га подржимо у његовом воденичарском послу, да Драгану воденичару и његовој породици пожелимо пуно успеха у овом послу: да настави са успешним радом, као и до сада што је радио- да служи грађане нашег краја и шире, са квалитетним брашномНаш воденичар Драган Живановић је неко ко је својим поштењем и вредноћом, постао чувен како у Србији, тако и у иностранству.
Иза њега су вредни трагови: Са супругом Милицом, која је носилац мајсторског писма, изродио је добру и честиту породицу,  као средиште живота и кључ  вечне среће.
Много је новинских текстова и телевизијских прилога, извештаја и емисија посвећено овом великом човеку. Засновао је необичан вид трговине, добро знан наделеко. Муштерије које добијају услуге имају касу без кључа и катанца и све могу обавити сами, без присуства воденичара. Резултат такве сарадње јесу две књига утисака, где су муштерије уписивале своја запажања.

Прва је „Живот и поверење само се једном губе“ из 2014. године.  После пет година одштампана је друга књига утисака “Поштење и поверење живе у воденици” аутора воденичара Драгана Живановића, која је још богатија од прве и занимљивија.
За свој рад и залагање за цео наш крај добио је награду града Ваљева у области „Чување и неговање традиције ваљевског краја“ за 2018. годину.

Сада као круна вредног и поштеног рада дугог 35, и као дипломски испит воденичарског заната- како сам Драган каже, стекао је услов да постане власник ове лепе воденице – Драганове воденице.

Ова воденица представља не само Драганову  посвећеност традицији и очувању културног наслеђа, већ и остварење његових снова. Ово је велики тренутак за Драгана воденичара јер је успео да пронађе идеалну локацију која ће му омогућити да настави са традицијом млевења житом.

На свечаном отварању воденице, говорници су се ређали како би изразили своје мисли и осећања. Прво је говорио представник свештенства прота Гроздан Гајић, који је истакао важност очувања културне баштине  и улоге воденице у нашој заједници, након њега Говрио први човек Ваљева господин Лазар Гојковић, затим господин Срета Перић из Љубовије, господина Милана Павловића, Драганово ученик и председник Друштва воденичара, професор Сретен Цветојевић Цвеле, Драганов је земљак, пријетељ и сарадник на припреми и представљању обе књиге и на крају  у част Драгана Воденичара и његове фабрике брашна, комшија и песник Драган Матковић напиосао је пригодну песму добродошлице у овај храм брашна, коју нам је казивала  Јелица Зељић.
Присуствовали су гости из Старе Пазове, Крагујевца, Банатског Брестовца, Врања, Београда, Шапца, Лознице, Љубовије и гости из колубарског округа.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja