DRAGANOVA VODENICA – PRIČA O SNAZI I UPORNOSTI VODENIČARA DRAGANA –

okt 2, 2023

U nedelju 1. oktobra zahvaljujući Draganu vodeničaru, bili  smo počastvovani da prisustvujemo jednom neobičnom i retkom događaju, gde je otvarena nova fabrika za proizvodnju brašna u narodu poznatija kao vodenica.

Jedan od najpoznatijih vodeničara u Srbiji i regionu, koji je 35 godina marljivo radio vodeničarski posao, bio je u nekim drugim vodenicama, a sada stekao je uslov da postane vlasnik vodenice. Uz prisustvo sveštenstva, gradonačelnika grada Valjeva gospodina Lazara Gojkovića i ostale goste, vodenica je svečano otvorena i puštena u rad.
Na samom otvaranju, prisutni su imali priliku da se upoznaju sa istorijom vodenice i njenim značejem u prošlosti.

Ova vodenica nije samo zgrada, već je plod ljubavi prema tradiciji, prirodi i jednostavnosti… Ovo je mesto gde se susreću srdačnost, toplina i autentičnost. Njegovu ljubav prema ovom zanatu je pretočio u ovo čarobno mesto koje od sad možete posećivati. Naš vodeničar Dragan Živanović je neko ko je svojim poštenjem i vrednoćom, postao čuven kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.
Mi smo se okupili da ga podržimo u njegovom vodeničarskom poslu, da Draganu vodeničaru i njegovoj porodici poželimo puno uspeha u ovom poslu: da nastavi sa uspešnim radom, kao i do sada što je radio- da služi građane našeg kraja i šire, sa kvalitetnim brašnomNaš vodeničar Dragan Živanović je neko ko je svojim poštenjem i vrednoćom, postao čuven kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.
Iza njega su vredni tragovi: Sa suprugom Milicom, koja je nosilac majstorskog pisma, izrodio je dobru i čestitu porodicu,  kao središte života i ključ  večne sreće.
Mnogo je novinskih tekstova i televizijskih priloga, izveštaja i emisija posvećeno ovom velikom čoveku. Zasnovao je neobičan vid trgovine, dobro znan nadeleko. Mušterije koje dobijaju usluge imaju kasu bez ključa i katanca i sve mogu obaviti sami, bez prisustva vodeničara. Rezultat takve saradnje jesu dve knjiga utisaka, gde su mušterije upisivale svoja zapažanja.

Prva je „Život i poverenje samo se jednom gube“ iz 2014. godine.  Posle pet godina odštampana je druga knjiga utisaka “Poštenje i poverenje žive u vodenici” autora vodeničara Dragana Živanovića, koja je još bogatija od prve i zanimljivija.
Za svoj rad i zalaganje za ceo naš kraj dobio je nagradu grada Valjeva u oblasti „Čuvanje i negovanje tradicije valjevskog kraja“ za 2018. godinu.

Sada kao kruna vrednog i poštenog rada dugog 35, i kao diplomski ispit vodeničarskog zanata- kako sam Dragan kaže, stekao je uslov da postane vlasnik ove lepe vodenice – Draganove vodenice.

Ova vodenica predstavlja ne samo Draganovu  posvećenost tradiciji i očuvanju kulturnog nasleđa, već i ostvarenje njegovih snova. Ovo je veliki trenutak za Dragana vodeničara jer je uspeo da pronađe idealnu lokaciju koja će mu omogućiti da nastavi sa tradicijom mlevenja žitom.

Na svečanom otvaranju vodenice, govornici su se ređali kako bi izrazili svoje misli i osećanja. Prvo je govorio predstavnik sveštenstva prota Grozdan Gajić, koji je istakao važnost očuvanja kulturne baštine  i uloge vodenice u našoj zajednici, nakon njega Govrio prvi čovek Valjeva gospodin Lazar Gojković, zatim gospodin Sreta Perić iz Ljubovije, gospodina Milana Pavlovića, Draganovo učenik i predsednik Društva vodeničara, profesor Sreten Cvetojević Cvele, Draganov je zemljak, prijetelj i saradnik na pripremi i predstavljanju obe knjige i na kraju  u čast Dragana Vodeničara i njegove fabrike brašna, komšija i pesnik Dragan Matković napiosao je prigodnu pesmu dobrodošlice u ovaj hram brašna, koju nam je kazivala  Jelica Zeljić.
Prisustvovali su gosti iz Stare Pazove, Kragujevca, Banatskog Brestovca, Vranja, Beograda, Šapca, Loznice, Ljubovije i gosti iz kolubarskog okruga.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja