МАЛИ ВЕЛИКИ ЉУДИ У БИБЛИОТЕЦИ Велико срце деце Осечина

окт 9, 2023

Поводом Дечје недеље која се у целом свету обележава од 2. октобра, одлучили смо да децу, али и њихове родитеље, наставнике, васпитаче, тетке, тече, баке и деке подсетимо на права која деца имају, а која су установиле Уједињене нације.

Знамо да се већина одраслих труди да сва ова права поштује, да знају да и дете има право да мисли и своје мишљење изнесе, али није лоше тога се с времена на време подсетити, а Дечја недеља је, чини нам се, одличан тренутак за то, управо због тога што је и настала да би се очувала и надоградила права која имају најважнија бића на планети – наша деца!

У библиотеци, која је чаробна кућа књига, организован је јединствен програм у склопу дечје недеље. Програм је имало за циљ да децу кроз решавање задатака, игру моћи речи књига и заклетву, подстакне на љубав према читању и књигама.

Библиотека је за ту прилику претворена у праву чаробну кућу, са заставама земаља. Сваки кутак библиотеке је био посебно урађен како би деци представио праву чаролију књига. Током ове недеље деца су имала прилику да учествују у разним активностима које су промовисале моћ речи књиге.

Један од најузбудљивијих тренутака био је церемонија заклетве, којом су се деца обавезала да ће читати и да ће неговати љубав према књигама и библиотеци.

Деца су била одушевљена када су дочекали витезови са оклопима и штитовима који су их водили кроз разне препреке постављене у библиотеци. Витезови су били обучени у своје оклопе и носили су штитове у облику књига, а библиотекари су се на домишљат начин поиграли са речима из књига да их збуне , а уједно и покажу МОЋ РЕЧИ. Деца су се осећалa као прави мали јунаци, док су пролазили кроз препреке од конопца, дечјих стопа и кругова . Након што су деца прошла све препреке библиотекари су их дочекали осмехом на дечјем одељењу. Док су деца разгледала књиге са учитељицама / васпитачицама , библиотекарке су се „претвориле„ у глумце и извели су посебну представу за децу под називом „Беше некад, сад се приповеда!„ (прича везана за традицију и породицу). Библиотекари су кроз причу пренели поруке о важности породице, традиције, заједништва и љубави. Ова интерактивна представа је деци пружила не само забаву, већ и поучне лекције о вредностима породице, традиције и међусобне подршке.

Ово искуство је показало деци колико је важно имати подршку породице и заједнице, као и колико су књиге и приче моћан алат за преношење вредности и поука. Деца су напустила библиотеку са осмехом на лицу и пуна инспирације да истражују свет књига и негују породичне везе и народну традицију.

Тим поводом посетила су нас дечица Старије васпитне група ПУ „Лане“ Осечина са директорком Душицом Грујичић и васпитачицама: Драганом Срећковић, Славицом Павловић и Катарином Тодоровић и Средња васпитна група са васпитачицама Слађаном Ненадовић Тришић и Љиљаном Мијаиловић.

 

 

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja