MALI VELIKI LJUDI U BIBLIOTECI Veliko srce dece Osečina

okt 9, 2023

Povodom Dečje nedelje koja se u celom svetu obeležava od 2. oktobra, odlučili smo da decu, ali i njihove roditelje, nastavnike, vaspitače, tetke, teče, bake i deke podsetimo na prava koja deca imaju, a koja su ustanovile Ujedinjene nacije.

Znamo da se većina odraslih trudi da sva ova prava poštuje, da znaju da i dete ima pravo da misli i svoje mišljenje iznese, ali nije loše toga se s vremena na vreme podsetiti, a Dečja nedelja je, čini nam se, odličan trenutak za to, upravo zbog toga što je i nastala da bi se očuvala i nadogradila prava koja imaju najvažnija bića na planeti – naša deca!

U biblioteci, koja je čarobna kuća knjiga, organizovan je jedinstven program u sklopu dečje nedelje. Program je imalo za cilj da decu kroz rešavanje zadataka, igru moći reči knjiga i zakletvu, podstakne na ljubav prema čitanju i knjigama.

Biblioteka je za tu priliku pretvorena u pravu čarobnu kuću, sa zastavama zemalja. Svaki kutak biblioteke je bio posebno urađen kako bi deci predstavio pravu čaroliju knjiga. Tokom ove nedelje deca su imala priliku da učestvuju u raznim aktivnostima koje su promovisale moć reči knjige.

Jedan od najuzbudljivijih trenutaka bio je ceremonija zakletve, kojom su se deca obavezala da će čitati i da će negovati ljubav prema knjigama i biblioteci.

Deca su bila oduševljena kada su dočekali vitezovi sa oklopima i štitovima koji su ih vodili kroz razne prepreke postavljene u biblioteci. Vitezovi su bili obučeni u svoje oklope i nosili su štitove u obliku knjiga, a bibliotekari su se na domišljat način poigrali sa rečima iz knjiga da ih zbune , a ujedno i pokažu MOĆ REČI. Deca su se osećala kao pravi mali junaci, dok su prolazili kroz prepreke od konopca, dečjih stopa i krugova . Nakon što su deca prošla sve prepreke bibliotekari su ih dočekali osmehom na dečjem odeljenju. Dok su deca razgledala knjige sa učiteljicama / vaspitačicama , bibliotekarke su se „pretvorile„ u glumce i izveli su posebnu predstavu za decu pod nazivom „Beše nekad, sad se pripoveda!„ (priča vezana za tradiciju i porodicu). Bibliotekari su kroz priču preneli poruke o važnosti porodice, tradicije, zajedništva i ljubavi. Ova interaktivna predstava je deci pružila ne samo zabavu, već i poučne lekcije o vrednostima porodice, tradicije i međusobne podrške.

Ovo iskustvo je pokazalo deci koliko je važno imati podršku porodice i zajednice, kao i koliko su knjige i priče moćan alat za prenošenje vrednosti i pouka. Deca su napustila biblioteku sa osmehom na licu i puna inspiracije da istražuju svet knjiga i neguju porodične veze i narodnu tradiciju.

Tim povodom posetila su nas dečica Starije vaspitne grupa PU „Lane“ Osečina sa direktorkom Dušicom Grujičić i vaspitačicama: Draganom Srećković, Slavicom Pavlović i Katarinom Todorović i Srednja vaspitna grupa sa vaspitačicama Slađanom Nenadović Trišić i Ljiljanom Mijailović.

 

 

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja