Oј, Србијо међу песмама, међу шљивама ПОХВАЛА ШЉИВИ – ЗДРАВИЦА

сеп 15, 2022

Народна библиотека Осечина организатор је такмичења у говорењу здравица са циљем да негује и подстиче усмено беседништво и обогаћује културни програм у току Сајма шљива. Такмичење у говорењу здравица одржава се  ДЕВЕТИ пут у оквиру програма Сајма шљива.

Здравице су кратке, сажете, стиховане творевине, имају прилично утврђен садржај, зависан од намене, али начин изражавања није строго ограничен. Здравице уз ракију у српској народној традицији  изникле су из човекове свакодневице и потребе да се употпуне обичаји везани за рођења, крсно име, свадбе… Kао део српске усмене баштине, здравице се сврставају у народне лирске обичајне песме, и за разлику од обредних које су се у савремено доба изгубиле из употребе заједно са обредима уз које су певане, сачувале су се до данашњих дана.Здравице се налазе на листи нематеријалног културног наслеђа Србије.   Тема здравица које су се нашле на такмичењу је шљива. Здравица се говори пред жиријерм напамет, без музичке пратње и може трајати највише пет минута.   Општина Осечина је наградила најбоље здравичаре.
Жиријем је председавао Михајло Пантић књижевник, критичар и универзитетски професор, председник, Отац Раденко Андрић, члан, Гордана Пајић, етнолог, члан, Драгица Пуљезевић професор српског језика и књижевности члан, и Ана Васиљевић, директор Народне библиотеке Осечина, члан.

Ове године учешће у такмичњу узело је  13  такмичара.

Комисија је донела следећу одлуку: Прво место је заузела Миленка Раичевић из Ваљева, док друго место деле: Марјана Малешевић из Осечине и Драгиша Симић из Мионице, треће мето је припало Миломиру Обрадовићу из Деча.

Посетиоци су могли уживати у целодневном културно-уметничком програму, наступу дечијих и народних оркестара, фолклорних ансамабала, гајдаша, као и излагачким штандовима са разноврсном понудом сувенира, рукотворина, дечијих радова, пчелара и пољопривредних производа.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja