Oj, Srbijo među pesmama, među šljivama POHVALA ŠLJIVI – ZDRAVICA

sep 15, 2022

Narodna biblioteka Osečina organizator je takmičenja u govorenju zdravica sa ciljem da neguje i podstiče usmeno besedništvo i obogaćuje kulturni program u toku Sajma šljiva. Takmičenje u govorenju zdravica održava se  DEVETI put u okviru programa Sajma šljiva.

Zdravice su kratke, sažete, stihovane tvorevine, imaju prilično utvrđen sadržaj, zavisan od namene, ali način izražavanja nije strogo ograničen. Zdravice uz rakiju u srpskoj narodnoj tradiciji  iznikle su iz čovekove svakodnevice i potrebe da se upotpune običaji vezani za rođenja, krsno ime, svadbe… Kao deo srpske usmene baštine, zdravice se svrstavaju u narodne lirske običajne pesme, i za razliku od obrednih koje su se u savremeno doba izgubile iz upotrebe zajedno sa obredima uz koje su pevane, sačuvale su se do današnjih dana.Zdravice se nalaze na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.   Tema zdravica koje su se našle na takmičenju je šljiva. Zdravica se govori pred žirijerm napamet, bez muzičke pratnje i može trajati najviše pet minuta.   Opština Osečina je nagradila najbolje zdravičare.
Žirijem je predsedavao Mihajlo Pantić književnik, kritičar i univerzitetski profesor, predsednik, Otac Radenko Andrić, član, Gordana Pajić, etnolog, član, Dragica Puljezević profesor srpskog jezika i književnosti član, i Ana Vasiljević, direktor Narodne biblioteke Osečina, član.

Ove godine učešće u takmičnju uzelo je  13  takmičara.

Komisija je donela sledeću odluku: Prvo mesto je zauzela Milenka Raičević iz Valjeva, dok drugo mesto dele: Marjana Malešević iz Osečine i Dragiša Simić iz Mionice, treće meto je pripalo Milomiru Obradoviću iz Deča.

Posetioci su mogli uživati u celodnevnom kulturno-umetničkom programu, nastupu dečijih i narodnih orkestara, folklornih ansamabala, gajdaša, kao i izlagačkim štandovima sa raznovrsnom ponudom suvenira, rukotvorina, dečijih radova, pčelara i poljoprivrednih proizvoda.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja