Осечина обележила четврт века од херојске погибије пилота Миленка Павловића

мај 17, 2024

У великој сали Народне библиотеке Осечина у оквиру програма „Дана сећања на Пилота пуковника Миленка Павловића“ 11. маја 2024. одржавана је свечана академија. Породицу пилота Миленка Павловића, представнике Војске Србије и многобројне госте поздравили су председник општинме Осечина Никола Томић и Предраг Бандић, в.д. помоћника министра за политику одбране. У оквиру културно- уметничког програма поред наше талентоване деце која су рецитовала и певала, наступио је и Уметнички ансамбл Станислав Бинички. Јефимија Костић извела је химну РС и песму „заспо Јанко“. Ђорђе Васиљевић ученик V разреда ОВЦ „Браћа Недић“ и некадашњи ученик школе глуме говорио је песму „Пилот херој“ завичајног песника Зорана Нинића. Андрија Младеновић ученик школе глуме похађа IV ОВЦ „Браћа Недић“, говорио је монолог „Ја сам Миленко“ чији је аутор проф. Ненад Иконић. Дарио Муратовић, ученик ОШ „Војвода Мишић“ из Пецке казивао је песму „Плава гробница“ Милутина Бојића. У оквиру програма приказана су три документарна филма о пилоту Миленку Павловићу, од којих за први ауторство потписује Авала филм, а за друга два је била задужена новинар и Мирјана Чворић Губелић, која је била и видитељ програма.
У недељу, 12. маја програм „Дана сећања“ настављен је у Миленковом родног Горњем Црниљеву.
У спомен-комплексу, који носи име пуковника Миленка Павловића венце и цвеће положили су чланови породице, представници Војске Србије на челу са командантом РВ и ПВО, општине Осечина, Колубарског округа, борачких организација, мештани и пријатељи.
У културно.уметничком делу програма наступила су наша талентована деца: Јефимија Костић, Ђорђе Васиљевић и Анастасија Станковић. Клуб писаца „Вуково перо“ из Лознице и директор ТО „Подгорина“ уручили су награде најуспешнијим песницима  седмог конкурса родољубиве и епске поезије посвећеног српском хероју пуковнику пилоту Миленку Павловбићу.

Од установљења програма Меморијала посвећеног пострадалом пуковнику пилоту Миленку Павловићу Народа библиотека Осечина учесник је и реализатор програма.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja