Osečina obeležila četvrt veka od herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića

maj 17, 2024

U velikoj sali Narodne biblioteke Osečina u okviru programa „Dana sećanja na Pilota pukovnika Milenka Pavlovića“ 11. maja 2024. održavana je svečana akademija. Porodicu pilota Milenka Pavlovića, predstavnike Vojske Srbije i mnogobrojne goste pozdravili su predsednik opštinme Osečina Nikola Tomić i Predrag Bandić, v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane. U okviru kulturno- umetničkog programa pored naše talentovane dece koja su recitovala i pevala, nastupio je i Umetnički ansambl Stanislav Binički. Jefimija Kostić izvela je himnu RS i pesmu „zaspo Janko“. Đorđe Vasiljević učenik V razreda OVC „Braća Nedić“ i nekadašnji učenik škole glume govorio je pesmu „Pilot heroj“ zavičajnog pesnika Zorana Ninića. Andrija Mladenović učenik škole glume pohađa IV OVC „Braća Nedić“, govorio je monolog „Ja sam Milenko“ čiji je autor prof. Nenad Ikonić. Dario Muratović, učenik OŠ „Vojvoda Mišić“ iz Pecke kazivao je pesmu „Plava grobnica“ Milutina Bojića. U okviru programa prikazana su tri dokumentarna filma o pilotu Milenku Pavloviću, od kojih za prvi autorstvo potpisuje Avala film, a za druga dva je bila zadužena novinar i Mirjana Čvorić Gubelić, koja je bila i viditelj programa.
U nedelju, 12. maja program „Dana sećanja“ nastavljen je u Milenkovom rodnog Gornjem Crniljevu.
U spomen-kompleksu, koji nosi ime pukovnika Milenka Pavlovića vence i cveće položili su članovi porodice, predstavnici Vojske Srbije na čelu sa komandantom RV i PVO, opštine Osečina, Kolubarskog okruga, boračkih organizacija, meštani i prijatelji.
U kulturno.umetničkom delu programa nastupila su naša talentovana deca: Jefimija Kostić, Đorđe Vasiljević i Anastasija Stanković. Klub pisaca „Vukovo pero“ iz Loznice i direktor TO „Podgorina“ uručili su nagrade najuspešnijim pesnicima  sedmog konkursa rodoljubive i epske poezije posvećenog srpskom heroju pukovniku pilotu Milenku Pavlovbiću.

Od ustanovljenja programa Memorijala posvećenog postradalom pukovniku pilotu Milenku Pavloviću Naroda biblioteka Osečina učesnik je i realizator programa.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja