PRVI PUT U BIBLIOTECI 11. put

nov 3, 2023

Narodna biblioteka Osečina za jesen i zimsku sezonu, pored svojih redovnih aktivnosti u oblasti bibliotečke – informacione delatnosti, zatim savremenih promocija afirmisanih pisaca i njihovih dela ili novih izdanja zavičajnih autora, dečjih radionica, priprema i niz drugih privlačnih sadržaja namenjenih svim generacijama.

U četvrtak,  02. novembra u 16 sati, u našoj Biblioteci održan je program za mame i njihove bebe starosti do 24 meseca pod nazivom “Prvi put u biblioteci“. Aktivnost je ustanovljena 2014. godine, a naše prve bibliobebe sada su osnovnoškolci.

Ove godine u Biblioteci smo okupili 21 mame sa svojim bibliobatama i bibliosekama.U prvom programa pedijatar Bosiljka Aleksić govorila je mamama o ishrani. Potom smo mame upoznali sa bogatim knjižnim fondom koji je u vezi sa roditeljstvom ( planiranje i tok trudnoće, porođaj, dojenje, prelazak na čvrstu hranu, vaspitanje dece), ukazali smo mamama na značaj kontakta deteta sa knjigom i čitanje deci od najranijeg uzrasta. Mamama smo darovali članske karte. Najzanimljiviji deo podrazumevao je simboličnu  nagradnu trku beba starosti do 24 meseca. Komisiju su sačinjavali pedijatar Bosiljka Aleksić, vaspitačica Jovanka Petrović i paronažna sestra Nada Nedeljković.Bibliobebe su bile u centru pažnje, a njihove mame su ih bodrile i ohrabrivale. Sve bebe su bili pobednici. Biblioteka je bebama darovala za uspomenu na prvu posetu  poklone, slikovnice i bodiće. Dom zdravlja je bebama uzrasta do 12 meseci darovao poklone.

Nakon trke, održano je predavanje iz prve pomoći, koju su izveli  Nada Topalović i Ivan Mijailović. Uputili su mame u osnovne tehnike koje su bitne u situacijama  kada je brza reakcija neophodna (Kardiopulmonalna reanimacija). Ova tema je posebna važna za roditelje kako bi se osećali sigurno i spremno za eventualne hitne situacije.

Priče iz biblioteke su lepe priče, ovih dana ispričane očima biblioradoznalaca ,a mi smo uramili uspomene.

Uz prigodan koktel i želje da se naredne godine okupimo u većem broju , završili smo najslađi program u biblioteci.

Fotografije sa ovog programa mogu se pogledati na fejsbuk stranici Biblioteka Osečina.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja