МОБИЛНА БИБЛИОТЕКА У СЛУЖБИ ПРИПАДНИКА ТРЕЋЕГ ДОБА – НЕМА ФРКЕ ЗА БАКЕ И ДЕКЕ –

сеп 24, 2021

Буди део нематеријалног наслеђа осечинског краја
Стручно вођење кроз изложбу куварица Галерија
Библиотерапија Кутак за припаднике трећег доба
Низом активности за грађане свих узраста , Библиотека је промовисала активaн и здрав начин кретања, у оквиру Европске недеље мобилности која је трајала од 16. до 22. септембра .Кординатор за обележавање Европске недеље мобилности Зорица Павловић помоћник председника општине је истакла да планиране седмодневне активности обухватају подизање свести о потреби и значају урбане мобилности.
НБОС и ИО Пецка је и ове године дала свој допринос у недељи ЕНБ, упркос отежаним епидемиолошким условима кроз садржајан програм.
22. септембар био је намењен особома трећег доба. У сарадњи са дамама које се окупљају око пројекта Центра за социјални рад у сусрет потребама старих представили смо изложбу Куварице злато моје тебе хвали јело твоје , која представља елемент нематеријалног културног наслеђа осечинског краја .Изложбу су посетили ученици средње ОВЦ „Браћа Недић“ са професорком Јованом Антић и професором Ненадом Иконићем.
Имајући у виду да живимо у друштву које све више стари, а библиотеке као институција имају обавезу да свима своје услуге учине доступним. Циљ библиотеке је да у сарадњи са локалним установама, обезбедимо квалитетније и потпуније понуде према овој старосној групацији. Престанак радне активности за ову популацију не значи и повлачење из друштвеног живота, напротив они сада имају много више времена за лично интересовање , читање, едукацију….Улога библиотерапије за читаоце трећег доба у нашем случају је веома битна што се тиче важности квалитета пружених услуга.
„Старо издање књиге сигурно пробуди поштовање! Зар старији људи не заслужују исто?! – цитат је Наде Андрић Топаловић секретара Црвеног крста
„Не постоје старе књиге, нити стари људи! Само се спољашност временом оштети, али кад пажљиво погледамо унутрашњост откривамо живописне спознаје нечијих прошлости, нема драгоценијих у будућности.“ , такође су цитати Наде Андрић Топаловић, који су пријали дамама трећег доба .
Народна библиотека Осечина у оквиру ЕНМ организовала је читалачко окупљање и дружење са председником општине господином Николом Томићем под слоганом „Питајмо председника“ и помћником председника општине госпођом Зорицом Павловић за припаднике трећег доба, на свеопштe задовољство . Уз књигу, разговор, чај , чајне колутиће и хармонику чији је виртуоз био Милорад
ИО библиотеке у Пецкој је припремила библиотерапијски кутак за припаднике трећег доба, који ће бити од великог значаја за квалитетније и потпуније услуге културне понуде према овој старосној групацији.
Европска недеља мобилности је успешно приведена крају уз поруку : „Здрави и безбедни са Одрживом мобилношћу!“
БИБЛИОТЕКЕ СУ ПРОСТОР РЕФЛЕКСИЈЕ И МУДРОСТИ
Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja