Изложба ,,Мати Ана Аџић (1900-1975) : духовно чедо владике Николаја Велимировића“

апр 16, 2024

Поводом обележавања Дана општине Осечина, данас је у Галерији Библиотеке свечано отворена изложба ,,Мати Ана Аџић: духовно чедо владике Николаја Велимировића“.

Изложбу је приредио Музеј рудничко-таковског краја из Горњег Милановца са благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког Господина Јустина, а под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

Аутори изложбе су Мирјана Мокровчак Глишовић виши библиотекар и Весна Ћурчић виши музејски едукатор.

У оквиру изложбе представљен је целокупан живот Надежде Аџић, потоње игуманије Ане. Она је била ћерка Сретена Аџића, једног најпознатијих српских педагога, оснивача Мушке учитељске школе у Јагодини. Својим делом, као управница дечијих хранилишта које је оснивао владика Николај Велимировић у Београду, Битољу, Трстенику…, као игуманија Манастира Враћевшнице од 1949. до 1975, учешћем у руско-српском кружоку, добротворним радом, али и саветима које је свакодневно делила и записивала, игуманија Ана је оставила неизбрисив траг како у мирјанском животу, тако и у женском монаштву. Читав живот је посветила напуштеној деци и манастиру.

У име домаћина, општине Осечина госте је поздравила директорка Библиотеке Ана Васиљевић и честитала суграђанима Дан општине.

О изложби је говорила, а потом и отворила аутор Весна Ћурчић, виши кустос Музеја рудничко-таковског краја.

Свечани ноту програму дале су ученице ОВЦ „Браћа Недић“ песмама „Сини јарко сунце са Косова“ и „Источниче живоносни“, коју су припремиле са вероучитељем Милованом Стевановићем.

Изложба ће трајати до 10. маја.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja