КАД СЕ ДЕТЕ РОДИ

мај 17, 2023

У Историјском архиву Шумадије у Крагујевцу 15. маја 2023. године свечано је отворена изложба „Кад се дете роди“ Народне библиотеке Осечина. У оквиру програма приказан је и краткометражни документарно – етнолошки филм који сведочи о нематеријално – културном наслеђу нашег краја. Свечано отварање је уприличено у оквиру програма манифестације „Светског дана музеја“ а симболика је хтела да то буде на Дан породице.

Изложба „Кад се дете роди“ представља нематеријално културно наслеђе кроз приказ традиционалних обичаја и веровања везаних за рођење детета, обухвата и различите аспекте живота људи у вези са рођењем на традиционални начин . Такође се фокусира на различите културе и обичаје везане за овај важан догађај у животу сваке породице. Има за циљ да очува и представи богатство нематеријалног културног наслеђа подгорског краја везаног за рођење детета, као и да подстакне разумевање и поштовање различитих култура и традиција.  Поставка садржи различите елементе који заједно стварају јединствено искуство за посетиоце.

„Прича осликава породичне односе, почевши од улоге и положаја жене у традиционалној култури, у оквиру задружних, а затим инокосних породица преко самог чина порођаја жена у кућним условима и поступака који се предузимају, преко начина одгајања деце пропраћених бројним веровањима, обичајима и забранама до улоге детета у савременој породици у осечинској области кроз један дужи перид од краја 19. и почетка 20. века до данас.

Изложба „Кад се дете роди“ представља значајан допринос у проучавању традиционалне српске културе, нарочито у делу који се односи на децу и детињство, тему која је увек актуелна у оквиру етнолошке науке.“ – истакла је на отварању етнолог Светлана Радојковић.

Народна библиотека Осечина се захваљује Историјском архиву Шумадије и директорки Сањи Живковић што су омогућили да се обичаји Подгорине у вези са рођењем и детињством представе у срцу Шумадије. Хвала музејском саветнику етнологу Светлани Радојковић из Народног музеја у Крагујевцу на стручном и критичком приказу изложбе. Велику захвалност дугујемо Народном музеју Ваљево: директорки Јелени Николић Лекић и етнолозима Гордани Пајић и Наталији Марковић, који су нам помогли да изложбу поставимо и употпунимо предметима из етнолошке збирке.

Публика у Шумадији нашу изложбу може погледати до 23. маја. 2023. године

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja