“КОСИДБА“ у Пецкој

мар 25, 2024

У недељу 24. марта 2024. године у Издвојеном одељењу Библиотеке Пецка одржана је пројекција документарног филма „Косидба“ у оквиру 18. Путујућег фестивала документарног филма „Младенци“.

Овај фестивал је посвећен Добривоју Пантелићу који је цео свој живот провео на селу и који је волео своје село и Србију.

Породица Пантелић се више од 40 година бави снимањем документарно – играних филмова и на тај начин чувају традицију и културу народа западне Србије . До сада су снимили преко 400 филмова и добили исто толико награда како у земљи тако и у иностранству. Једини су добитници плакете Југословенске кинотеке за филм на подручју целе бивше Југославије . Од прошле године Етнографски музеј у Београду је једној од награда дао име Добривоје Пантелић.

Организатор манифестације је била Народна библиотека Осечина. Општина Осечина је покровитељ фестивала Младенци 2024, у то име се обратила заменица председника општине Биљана Мићић, велику подршку је пружила и Туристичка организација општине Осечина, тим поводом се обратио директор ТО Драган Поповић.

Породица Пантелић се захвалила свима који помогли да се филм реализује.

Одржана пројекција документарног филма „Косидба“ успешно је представила нашу традицију и културу кроз аутентичан приказ обичаја и живота наших предака. Филм је био прилика да се публици приближе вредности и наслеђе које чине срж наше заједнице, истичући важност очувања традиције и преношење вредности на будуће генерације.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja