Милош Јевтић и „ЧУВАРИ ВРЕМЕНА – Разговори са Војином Бакићем“ у Пецкој

јан 26, 2024

У  четвртак, 2024. године љубитеље писане речи у великој читаоници Народне библиотеке Осечина у Пецкој  окупило је представљање књиге  Милоша Јевтића „Чувари времена: разговори са Војином Бакићем“. Овим књижевним програм  започели смо програмске активности у Пецкој у  2024. години.

Кроз синоћни програм из једне мале библиотеке, каква је Библиотека у Пецкој, одали смо дужно поштовање једном великом човеку  Милошу Јевтићу, доајену српског новинарства, изузетном културном прегаоцу и обновиили смо културу разговора и сећања, за које се Милош Јевтић од почетка залаже. Директорка Народне библиотеке Осечина Ана Васиљевић, као као уводничар, поближе је упознала присутну публику са ликом и делом Милоша Јевтића. Поред аутора, говорила је историчарка уметности Марија Ђурић, директор Модерне галерије Ваљево, која је представила значај и дело Војина Бакића, са посебним освртом на једно од Бакићевих дела, које свима пристнима  познато, а реч је о споменику на брегу изнад Ваљева. Споменик приказује легендарног јунака Ваљевског партизанског одреда Стјепана Филиповића, који стојећи испод вешала позива српски народ на устанак.

Милош Јевтић није писао само о великим темама. Него се бавио и завичајном тематиком, а волео је и вашаре. Да је то тачно, посведочила је колегиница Тања Петровић, која је публици прочитала Милошев текст о Ивском вашару, који је објављен у „Напреду“ од 16. септембра 1955.а остао је забележен  књизи „Село“ то је посебно издање календара „Ваљевац“ из 1993. године.

Темом чувеног Дома здравља у Пецкој, у коју су долазили пацијенти из Србије и региона, бавио се и Милош Јевтић  под називом „Лекар у Пецкој“. Разговор са проф. др Милисавом Чутовићем који је приређен у  „КОЛУБАРИ“ великом народном календару за 2006. годину а реч је о тексту из књиге „Трасе Милисава Чутовића“ издање Беогреадске књиге из 2004. Одабрана места из овог текста прочитала је колегиница Тању Петровић.

Представљање тек објављене књиге „ЧУВАРИ ВРЕМЕНА – Разговори са Војином Бакићем“ угледног, легендарног новинара и публицисте Милоша Јевтића у Пецкој, додало је још једну карику у ланцу културе сећања коју негује Колекција „Одговори“, баш као и дивне утиске са догађаја!

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja